Hidrogén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
1 (euweuh)hidrogénhélium
-

H

Li
H-TableImage.png
Umum
Ngaran, Lambang, Nomer hidrogén, H, 1
Dérét kimia nonlogam
Golongan, Periode, Blok 1, 1, s
Warna teu warnaan
H,1.jpg
Beurat atom baku 1,00794(7). g·mol−1
Konfigurasi éléktron 1s1
Éléktron per cangkang 1
Pasipatan fisik
Fase gas
Dénsitas (0 °C, 101.325 kPa)
0,08988 g/L
Titik lééh 14,01 K
(−259,14 °C, −434,45 °F)
Titik golak 20,28 K
(−252,87 °C, −423,17 °F)
Titik tripel 13,8033 K, 7,042 kPa
Titik kritis 32,97 K, 1,293 MPa
Panas fusi (H2) 0,117  kJ·mol−1
Panas panguapan (H2) 0,904  kJ·mol−1
Kapasitas panas (25 °C) (H2)
28,836  J·mol−1·K−1
Tekanan uap
P(Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T(K)         15 20
Pasipatan atom
Struktur kristal héksagonal
Wilangan oksidasi 1, −1
(oksida amfotérik)
Éléktronégativitas 2,20 (skala Pauling)
Énérgi ionisasi ka-1: 1312,0 kJ/mol
Radius atom 25pm
Radius atom (itung.) 53  pm (radius Bohr)
Radius kovalén 37  pm
Radius Van der Waals 120 pm
Unak-anik
Susunan magnétik  ???
Konduktivitas panas (300 K) 180,5 m W·m−1·K−1
Gancang sora (gas, 27 °C) 1310 m/s
Nomer régister CAS 1333-74-0
Isotop penting
Artikel utama: Isotop hidrogén
iso KA umur-nyatengah UR ÉU (MeV) HU
1H 99,985% H stabil ngandung 0 neutron
2H 0,0115% H stabil ngandung 1 neutron
3H renik 12,32 tn β 0,019 3He
Rujukan

Hidrogén (Lat. hydrogenium), tina hydro ("cai") jeung genes nya éta ("bahan nu ngabentuk"), unsur kimia dina tabel periodik nu lambangna H kalawan nomer atom 1. Dina suhu jeung tekenan baku, hidrogén aya dina bentuk gas diatomik (H2) nu tanpa warna, tanpa bau, nonlogam, univalén, tanpa rasa, sarta gampang kaduruk. Massa atomna nu ukur 1,00794 g/mol ngajadikeun hidrogén salaku unsur panghampangna.

Hidrogén téh unsur kimia anu paling ngaleuyah, kira-kira 75% ti massa dasar mayapada.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Hydrogen in the Universe, ramatloka NASA (dibuka 2 Juni 2006).

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca



Nulis.jpg