Hélium

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Hélium (He) mangrupakeun unsur kimia monoatomik inert nu teu warnaan, tanpa bau, tanpa rasa, non-toksik nu 'mingpin' gas mulya dina tabel periodik nu nomer atomna 2. Titik golak jeung lééhna panghandapna ti sakur unsur sarta ngan aya dina bentuk gas, iwal dina kaayaan nu teu biasa. Kaayaan luar biasa ieu ogé perlu pikeun nyieun sanyawaan hélium anu teu stabil dina suhu jeung tekenan baku. Isotopna anu stabil nyaéta hélium-3.

Hélium téh unsur kadua anu paling ngaleuyah sarta kadua panghampangna di mayapada. Ieu unsur ogé kaasup salasahiji anu dihasilkeun tina Big Bang. Kiwari, ampir sakabéh hélium anyar dihasilkeun tina fusi nuklir hidrogén di béntang. Di Marcapada, ieu unsur dihasilkeun tina udaran radioaktif unsur-unsur nu leuwih beurat(partikel alfa téh inti hélium).

Taun 1868, ahli astronomi Prancis Pierre Janssen manggih hélium salaku hiji gurat spéktral dina cahya samagaha panonpoé. Kadieunakeun hélium loba kapanggih di tambang gas alam di AS.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Helium, Wikipédia édisi basa Inggris. Disalin 1 Agustus 2007.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Vidéo Hélium Cair
Umum
Leuwih teleb
Unak-anik


Nulis.jpg