Pérak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
47 paladiumpérakkadmium
Cu

Ag

Au
Ag-TableImage.png
Umum
Ngaran, Lambang, Nomer pérak, Ag, 47
Dérét kimia logam transisi
Golongan, Periode, Blok 11, 5, d
Warna lustrous white metal
SilverUSGOV.jpg
Beurat atom baku 107.8682(2)  g·mol−1
Konfigurasi éléktron [Kr] 4d10 5s1
Éléktron per cangkang 2, 8, 18, 18, 1
Pasipatan fisik
Warna pérak
Fase padet
Dénsitas (dina h.r.) 10.49 g/cm³
Dénsitas cairan dina t.l. 9.320 g/cm³
Titik lééh 1234.93 K
(961.78 °C, 1763.2 °F)
Titik golak 2435 K
(2162 °C, 3924 °F)
Panas fusi 11.28  kJ·mol−1
Panas panguapan 250.58  kJ·mol−1
Kapasitas panas (25 °C) 25.350  J·mol−1·K−1
Tekanan uap
P(Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T(K) 1283 1413 1575 1782 2055 2433
Pasipatan atom
Struktur kristal face-centered cubic
Wilangan oksidasi 1, 2, 3
(oksida amfoterik oxide)
Éléktronégativitas 1.93 (skala Pauling)
Énérgi ionisasi 1st: 731.0 kJ/mol
2nd: 2070 kJ/mol
3rd: 3361 kJ/mol
Radius atom 144 pm
Radius kovalén 145±5 pm
Radius Van der Waals 172 pm
Unak-anik
Susunan magnétik diamagnétik
Résistivitas listrik (20 °C) 15.87 nΩ·m
Konduktivitas panas (300 K) 429  W·m−1·K−1
Difusivitas panas (300 K) 174 mm²/s
Ékspansi panas (25 °C) 18.9 µm/(m·K)
Kecepatan sora (thin rod) (r.t.) 2680  m·s−1
Modulus Young 83 GPa
Modulus Shear 30 GPa
Modulus Bulk 100 GPa
Nisbah Poisson 0.37
Kateuasan Mohs 2.5
Kekerasan Vickers 251  MPa
Kateuasan Brinell 24.5 MPa
Nomer régister CAS 7440-22-4
Isotop penting
Artikel utama: Isotop pérak
iso KA umur-nyatengah UR ÉU (MeV) HU
105Ag syn 41.2 d ε - 105Pd
γ 0.344, 0.280,
0.644, 0.443
-
106mAg syn 8.28 d ε - 106Pd
γ 0.511, 0.717,
1.045, 0.450
-
107Ag 51.839% Ag stabil ngandung 60 neutron
108mAg syn 418 y ε - 108Pd
IT 0.109 108Ag
γ 0.433, 0.614,
0.722
-
109Ag 48.161% Ag stabil ngandung 62 neutron
111Ag syn 7.45 d β 1.036, 0.694 111Cd
γ 0.342 -
Rujukan

Pérak nyaéta unsur kimia nu lambangna Ag (Latin: argentum, tina Basa Yunani Kuna: ἀργήεντος - argēentos, diturunkeun tina ἀργήεις - argēeis, "bodas, méncrang" ) kalawan nomer atom 47. Ieu unsur kaasup logam transisi, konduktivitas listrikna paling onjoy ti sakabéh unsur, anapon konduktivitas panasna paling onjoy ti sakabéh logam. Ieu logam aya sacara alami dina bentuk logam murni, aloy jeung emas (éléktrum) sarta logam lianna, jeung dina bentuk mineral kayaning argentit jeung klorargirit. Pérak biasana dihasilkeun salaku panambah dina pertambangan tambaga, emas, timah, jeung séng.

Pérak geus dipikawanoh ti jaman bihari salaku logam anu luhur ajénna, sarta biasa dipaké mapaés wangunan, perhiasan, paranti tuang-leueut, jeung koin pérak. Dina kahirupan kiwari, pérak dipaké dina paranti listrik, dina enteung, jeung pikeun katalis rupa-rupa réaksi kimia. Sanyawaanana dipaké dina négatif film, anapon larutan pérak nitrat jeung nu lianna dipaké dina disinféktan. Najan mangpaat antimikrobana geus loba kasilih ku antibiotik, tapi ieu logam masih ditalungtik pikeun mangpaat klinisna.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Silver (disalin 18 Agustus 2009)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca



Nulis.jpg