Quark

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Quark (dibaca kwɔː(r)k), sakumaha dijelaskeun dina modél baku dina fisika partikel, babarengan jeung lepton dipercaya mangrupakeun partikel éleménter anu ngawangun kabéh materi. Gabungan sababaraha quark ngabentuk jinis-jinis partikel séjén, contona partikel jinis meson anu diwangun ku dua siki quark, partikel jinis baryon anu diwangun ku tilu jinis quark sarta anyar-anyar ieu kapanggih nyaéta pentaquark anu diwangun ku lima siki quark. Partikel-partikel kawas proton jeung neutron kaasup kana jinis baryon, sedengkeun éléktron lain kasusun ku quark tapi geus mangrupakeun hiji partikel éleménter anu kaasup kana jinis lepton. Aya genep jinis quark anu dibédakeun dumasar kana "rasa"-na, nyaéta up, down, charm, strange, top sarta bottom. Antipartikel quark disebut antiquark. Dina téori quantum chromodynamic unggal quark (up, down, charm, strange, top jeung bottom) ngabogaan tilu warna nyaéta beureum, paul jeung héjo, di mana hiji partikel ngan bisa dijieun ku paduan warna netral.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg