Johannes Diderik van der Waals

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Johannes Diderik van der Waals
Model rupa molekul Hidrogen Klodira van der Waals

Johannes Diderik van der Waals (23 Nopémber 18378 Maret 1923) nyaéta saurang élmuwan Walanda anu kawentar alatan karyana dina persaman gas cairan, nu antukna anjeunna meunang panglélér Nobel dina widang fisika taun 1910.[1] Van der Waal nyaéta anu mimiti sadar yén pohara perluna nginget yén volume molekul jeung gaya antarmolekul (kiwari disebut gaya van der Waals) dina ngadegkeun hubungan antara tekanan, volume, jeung suhu gas jeung cairan.[1]

Dina taun 1866 anjeunna jadi diréktur sakola dasar di den Haag.[1] Dina taun 1873 anjeunna meunang gelar doctor di handapeun Pieter Riejke alatan perhatianana anu judulna Over de Continuïteit van den Gas- en Vloeistoftoestand (kana kontiuitas kaayaan gas jeung cair).[1] Dina taun 1876, anjeunna diangkat minangka profésor munggaran di Universitas Amsterdam.[1]

Gaya van der Waals dina élmu kimia ngarujuk kana jenis nu tangtu gaya antar molekul.[2] Ieu istilah téh mimitina mah ngarujuk kana sakumna jenis gaya antar molekuk jeung nepika kiwarikadang-kadang masih dipaké dina harti anu kitu, tapi kiwari mah leuwih umum ngarujuk kana gaya-gaya anu timbul tina polarisasi molekul jadi dipol.[2]

Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e (id)Johannes Diderik van der Waals, Ilmuwan Belanda (diakses tanggal 15 November 2011)
  2. a b (id)Johannes Diderik van der Waals (diaskes tanggal 15 Nopember 2011)
Nulis.jpg