Kaléci

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kelereng buatan tangan dari Afrika Barat.

Kaléci nya éta bola leutik anu dijieuna tina taneuh liat, marmer atawa kaca anu sok jadi kaulinan barudak.[1] Ukuran kaléci loba rupana, ilaharna ½ inci (1.25 cm).[1] Sakapeung mah kaléci téh sok di koleksi, pikeun ''nostalgia'' atawa warnana nu estetik.[1]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Taun 3000 SM, kaléci dijieun tina batu atawa taneuh lia.[2] Kaléci nu pangheulana nu di koleksi ku The British Museum di London nu ayana ti taun 2000-1700 SM.[2] Kaléci éta kapanggih dina di Karéta dina situs Minoan of Petsofa.[2] Dina masa Romawi, kaulinan ieu geus sumebar, nepi ka jadi salah sahiji bagian tina festival Saturnalia, anu diayakeun nalika nyanghareupan Natal.[2] Nalika éta osok pahili-hili kantong anu jerona téh aya kaléci anu miboga ajén yén kaléci jadi tandana sosobatan.[2] Abad kA-12, di Perancis, Kaléci disebut bille, artina bola leutik, di Walanda di sebut knikkers.[2] Di Inggris aya istilah marbles pikeun nyebut kaléci. Marbles mah kaléci anu dijieuna tina marmer anu asalna ti Jérman.[2] Tapi saméméhna barudak di Inggris nyebutna bowls atawa knikkers.[2] Téknologi nyieuna kaléci kaca kapanggihna taun 1864 di Jérman.[2] Kaléci anu aslna ngan sawarna, jadi ngeuyeuban warnana mirip permén.[2] Téknologi ieu sumebar ka Eropa jeung Amérika.[2] Kaléci dipikawanohna di Inggris jeung nagara Eropa ti abad ka-16 nepi ka 19.[2] Sanggeus kitu tuluy sumebar ka Amérika.[2]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c Permainan Kelereng (Dicutat tanggal 1 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m Ternyata Bermain Kelereng Banyak Manfaatnya Daripada Main Game (Dicutat tanggal 1 Desember 2011)