Kawung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kawung
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Arecales
Family: Arecaceae
Genus: Arenga
Species: A. pinnata
Ngaran binomial
Arenga pinnata
(Wurmb) Merr.

Kawung (Arenga pinnata at. Arenga saccharifera) tangkal Arecaceae pituin alam tropis Asia, ti India wétan nepi ka Malaysia, Indonésia, jeung Pilipina. Gedena kaasup palem ukuran sedeng, jangkungna bisa nepi ka 20 m, anu watangna renjul ku puhu dahan/barangbang. Panjang daunna 6-12 m, sedengkeun lébarna 1,5 m, diwangun ku jarum daun nu lobana 1-6 kolom (panjang 40-70 cm, lébar 5 cm). Buahna, katelah 'caruluk', ngaruntuy, diaméterna 7 cm.

Najan teu digolongkeun kaancam punah, di sababaraha wewengkon mah ieu spésiés beuki carang populasina.

Gambar tangkal kawung dina buku Flora de Filipinas [...] Gran edicion [...] [Atlas II] taun 1880-1883.

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Masarakat tradisional mikawanoh kawung ku loba mangpaatna, kayaning diala lahangna pikeun diinum atawa dijieun cuka, gula, diala injukna, pakang, harupat, ruyung, lunglum atawa kawul, daun kawung, jeung nyéré.

Rujukan[édit | sunting sumber]