Kelenjar Tiroid

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kelenjar Tiroid

Kelenjar Gondok (Kelenjar Tiroid) nyaéta kelenjar anu diwangun ku dua lobus.[1] Hormon anu disékresikeun ku kelenjar tiroid antara séjén hormon kalstinonin atawa tiroid. Hormon tiroid aya dua macem, nyaéta tiroksin sarta triodotironin.[1] Kelenjar tiroid ngahasilkeun hormon tiroksin anu mangpaatna pikeun ngatur réaksi métabolisme karbohidrat, ngatur pamakéan oksigén sarta karbondioksida nu mangaruhan kamekaran awak sarta méntal.[2] Hipertiroid (kaleuwihan hormon tiroid) nyababkeun tanda-tanda hipermetabolisme nu ditandaan ku rasa waswas, nadi sarta napas jadi gancang sarta teu kaatur, baham jadi muka, sarta panon jadi rubak (eksoftalmus).[1] Tanda-tanda kalainan ieu disebut morbus basedoei.[1] Hipotiroid (kakurangan hormon tiroid) saacan déwasa bisa nyababkeun krétinisme (boncél) nyaéta nu ngalaman krétinisme ieu teu bisa ngahontol kamekaran fisik sarta mental nu normal, sarta dina kelenjar tiroid jadi ngabareuhan.[1] Hipotiroid dina jalama dewasa nyababkeun miksedema kalayan tanda-tanda lumajuna metabolisme anu handap, beurat awak jadi naek, rupa awak jadi nagedean, sarta rabut jadi rontok.[1] Tiroksin loba ngandung iodin.[2] Kakurangan iodin dina waktu nu lila bisa ngakibatkeun bareuhna kelenjar tiroid.[2] Bareuh ieu bisa lumangsung alatan kelenjar kudu bener-bener digawé ambéh produksi tiroksin kajamin.[2] Balukarna kelenjar gondongeun jadi ngagedéan, sarta kaluar panyakit gondok atawa gondongen.[2] Panyakit ieu mindeng kapanggih di daérah-daérah anu kakurangan iodin, contona di wewengkon pagunungan atawa di wewengkon perbukitan.[1] Cara nyegahna bisa dipigawé kalayan ngadahar kadaharan anu ngandung cukup iodin, contona lauk laut atawa kadaharan nu ngagunakeun uyah iodin.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 192
  2. a b c d e f (id) Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 132
Nulis.jpg