Konéng

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Konéng
Konéng meunang nyiksikan
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Spermatophyta
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Zingiberales
Family: Zingiberaceae
Subfamily: Commelinidae
Genus: Curcuma
Species: Curcuma longa L.

Konéng (Curcuma domestic) salah sahiji pepelakan nu kaasup ubar jeung sambara.[1] Salain ti éta konéng ogé osok jadi bahan dasar pikeun ''kosmetik'' jeung tekstil.[2] Dumasar kana hasil panalungtikan taun 2003, yén konéng dumasar kana jumlah anu dibutuhkeun ku industri pikeun jadi ubar tradisional di Jawa Timur aya dina peringkat kahiji jeung di Jawa Tengah asup kana lima besar anu maké bahan dasar ubar séjéna. [3]

Asal-usul[édit | sunting sumber]

Sajarahna konéng téh ti India, tuluy sumebar ka sakabéh dunya nu paling utamana di daérah tropis. [4] Tutuwuhan ieu miboga watang semu anu disusun ku pelepah daun anu jangkungna 25 nepi ka 100 cm.[4] Bentuk daun buleud lir endog bari manjang, warnana héjo ngora, unggal tanggal konéng miboga 6 nepi ka 10 helai daun.[4]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

  1. Tekenan darah tinggi [5]
  2. Demam [5]
  3. cirit-birit [5]
  4. Ningkatkeun napsu dahar [5]
  5. Ngubaran nyeri beuteung [5]
  6. Sembelit [5]
  7. Radang ginjal [5]
  8. Nyegerkeun awak [5]
  9. Bahan kosmetik [5]
  10. Numutkeun obat Cina konéng bisa ningkatkeun ngalirna qi jeung ngalancarkeun peredaran getih. [5]
  11. Konéng dipaké sanggeus ngalahirkeun.
  12. Antikoagulan [3]
  13. Ubar cacingeun [3]
  14. Ubar asma [3]
  15. Karminatif [3]
  16. Stimulan [3]
  17. Ararateul [3]
  18. Rematik [3]

Kandungan[édit | sunting sumber]

Kandungan kimia konéng terdiri daripada minyak atsiri, sikloiserin, mirsen, metil farbinol, d.kamper, dan kurkurminminyak atsiri, sikloiserin, mirsen, metil farbinol, d.kamper, dan kurkurmin.[5] Salain ti éta konéng miboga sipat anti-radang, antioksida, anti kanser, pelindung hati. [5] Konéng miboga kandungan senyawa anu miboga mangpaat pikeun ubar, anu disebut kurkuminoid anu ngawengku kurkumin, desmetoksikumin jeung bisdesmetoksikurkumin jeung zat- zat mangpaat laina. [1] Kandungan Zat :

  • Kurkumin  : R1 = R2 = OCH3 10 % [1]
  • Demetoksikurkumin : R1 = OCH3, R2 = H 1 - 5 % [1]
  • Bisdemetoksikurkumin  : R1 = R2 = H [1]
  • Minyak asiri / Volatil oil (Keton sesquiterpen, turmeron, tumeon 60%, Zingiberen 25%, felandren, sabinen, borneol dan sineil ) [1]
  • Lemak 1 -3 %, Karbohidrat 3 %, Protein 30%, Pati 8%, Vitamin C 45-55%, Garam-garam Mineral (Zat besi, fosfor, dan kalsium) [1]

Jenis-jenis[édit | sunting sumber]

  1. Kunyit Biasa (Konéng)
  2. Kunyit Hideung [6]
  3. Kunyit Biru [6]
  4. Kunyit Bodas [6]
  5. Kunyit Beureum [6]
  6. Kunyit Héjo [6]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g Tumbuhan Obat Indonesia (Dicutat tanggal 15 Oktober 2011)
  2. Baiknya Kunyit Bagi Tubuh (Dicutat tanggal 15 Oktober 2011)
  3. a b c d e f g h Budidaya Tanaman Kunyit (Dicutat tanggal 16 Oktober 2011)
  4. a b c KUNYIT(CURCUMA DOMESTICA) (Dicutat tanggal 16 Oktober 2011)
  5. a b c d e f g h i j k l Kunyit (Dicutat tanggal 16 Oktober 2011)
  6. a b c d e Jenis-Jenis Kunyit (Dicutat tanggal 16 Oktober 2011)