Lasminingrat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Lasminingrat atanapi Radén Ayu Lasminingrat (Garut, 1843-1948), salasaurang lulugu kamajuan kaom istri Sunda, ku jalan ngadegkeun Sakola Kautamaan Istri.

Babad salira[édit | sunting sumber]

Lasminingrat dina poto sareng carogé sakulawarga.

Lasminingrat téh putra cikal Muhamad Musa, Panghulu Besar Kabupatén Garut. Lantaran jaman harita mah euweuh sakola keur wanoja, Lasminingrat "disakolakeun" di imah Kontrolir Levisan, urang Walanda kawawuhan ramana. Nya di dinya anjeunna diajar maca, nulis, basa Walanda, jeung umumna kabudayaan Kulon. Tina atikan éta, Lasminingrat boga angen-angen, teu béda ti Déwi Sartika atawa Kartini, nyaéta hayang ngamajukeun darajat kaom istri.

Taun 1907 Lasminingrat ngadegkeun sakola Kautamaan Istri di lingkungan Pendopo Kabupatén Garut. Mimitina mah murid-muridna téh kawatesan ku palaputra kaom ménak baé, nu utama mah diajarkeun maca, nulis, jeung kabinangkitan wanoja. Lian ti ngajar di sakolana, Lasminingrat ogé getol ngarang. Bukuna nu kamashur di antarana Warnasari (2 jilid), kumpulan dongéng anu ditarjamahkeun tina basa Walanda.

Lasminingrat nikah ka Radén Adipati Aria Wiratanudatar VII, nu harita keur jeneng bupati Garut. Taun 1912, anjeunna ngadegkeun deui sakola anu dingaranan Sakola Istri, nu wangunanana kiwari dipaké SMU 1 Garut, wétaneun alun-alun.

Ku lantaran ageung jasana dina ngamajukeun atikan kaom pribumi, ku Pamaréntah Walanda anjeunna dipasihan tanda panghargaan jeung gajih tetep.

Lasminingrat pupus dina yuswa 105 taun, dikurebkeun di tukangeun Masjid Agung Garut. Sabada anjeunna pupus, usaha ngamajukeun atikan kaom istri di Garut diteraskeun ku putra wargina anu jenengan Purnamaningrat.