Lauk Paus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Paus Baluga

Mangrupa lauk nu kaasup panggedena ari potonganana béda jeung lauk-lauk anu ilaharna sok didahar ku jelema.[1]Lauk paus lain lauk, tapina mamalia.[2] Lauk paus éta téh mahluk berdarah panas anu barudakna henteu lahir ti endog tapina dilahirkeun dina kaayaan hirup.[2][1] Sarta orok lauk paus dibéré dahar ti susu indukna kawas mamalia leutik séjénna.[2] Tapi lauk paus, kawas kabéh mamalia anu hirup di cai, diturunkeun ti nini moyang anu hirup di darat.[2] Jadi maranéhanana kudu menyesuaikan diri sangkan bisa hirup di jero cai[2] Ieu hartosna yén salila jutaan taun geus lumangsung parobahan-parobahan nu tangtu di jero awak maranéhanana.[2] Ku kituna maranéhanana bisa hirup di jero cai.[2]

Alatan lauk paus henteu miboga insang tapi ambekanna ngaliwatan paru-paru maranéhanana, salah sahiji ti parobahan-parobahan anu pang pentingna aya hubunganana jeung pernapasan maranéhanana.[2] Baheula liang irung maranéhanana aya di luhur di bagian hareup sirah.[2] Terus ayeuna liang irung geus pindah ka tukang ka bagian luhur sirah.[2] Ayeuna mah lauk paus nyieun hiji atawa dua liang peniup pikeun mempermudah bernapas di permukaan cai.[2]

Di jero cai, liang irung ieu katutup ku katup-katup leutik, sarta saluran-saluran hawa papisah ti sungut.[2] Ku kituna, kaayaanana henteu ngabahayakeun lamun lauk paus éta kudu ngasupkeun cai kana paru-paru.[2]

Lauk paus biasana naék pikeun ambekan saban lima atawa sapuluh menit, tapi maranéhanana bisa tetep aya di cai salila tilu pér opat jam[2] Sabot ngahontal permukaan, maranéhanana niup heula, atawa ngaluarkeun hawa anu geus dipaké ti paru-paru[2] Dina waktu maranéhanana ngalakonan hal ieu, maranéhanana nyieun sora tarik anu bisa kadéngé dina jarak nu tangtu[2] Semburan ieu lain cai, tapi hawa anu geus dipaké, anu eusina saab cai. [2]

Maranéhanana niup sawatara kali nepi ka maranéhanana geus bener-bener ngaganti hawa di jero paru-paru maranéhanana, sarta saterusna maranéhanana neuleuman cai atawa ngaluarkeun sora.[2] Sawatara lauk paus neuleuman cai sajero 2000 kaki.[2] Sakapeung lauk paus anu badag, sabot ngaluarkeun sora, ngalungkeun buntut-buntut maranéhanana ka hawa, atawa ngajol kaluar ti cai.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press
Nulis.jpg