Mark Zuckerberg

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Mark Zuckerberg

Mark Elliot Zuckerberg nyaéta saurang programer komputer sarta pangusaha asal Amérika Sarikat anu ngadegkeun loka jejaring sosial nomer 1 nyaéta Facebook.com.[1] Mark lahir di wewengkon ngaranna Dobbs Ferry, Westchester County, kota New York, anak ti Edward sarta Karen Zuckerberg, manéhna nyaéta anak kadua ti opat duduluran ti kolot pasangan dokter huntu - psikiater.[1] Saprak leutik Zuckerberg resep ngutak-ngatik komputer, mecakan sagala rupa program komputer sarta diajar nyieunana.[1] Bapana sorangan melikeun komputer saprak manéhna umurna dalapan taun.[1]

Kahirupan Mark Zuckerberg[édit | sunting sumber]

Zuckenberg nyaéta anggota Alpha Epsilon Pi, dina awalna Mark Zuckerberg saukur saurang mahasiswa ti Universitas Harvard, Zuckerberg tuluy nyieun hiji sistem jejaring sosial pikeun kelasna, tapi sanggeus manéhna nyieun sistem kasebut, tétéla beuki loba waé jelema anu kagabung dijerona.[1] Sistem éta lila-lila geus menjaring universitas pangdeukeutna ti tempatna kuliah, sarta ieu nu mimiti Facebook ku urang wawuh ayeuna.[1] Tina kaayaan ieu, Zuckerberg berinisiatif pikeun ngamekarkeun sistem jejaring kasebut.[1] Mula-mula Zuckerberg ngamekarkeun sistem ieu sarta méré ngaran Facebook, Zuckerberg sarta kawan-kawanna tuluy nyéwa tempat di Palo Alto, California minangka tempat pikeun ngamekarkeun Facebook.[1] Alatan pogot pikeun ngamekarkeun proyék Facebook, mangka Zuckerberg poho ngeunaan kuliahna.[1] Zuckerberg nyanghareupan dina pilihan-pilihan anu hésé antara milih atikanana atawa bisnis proyék anu keur manéhna kembangkeun, jeung semangat anu optimis Zuckerberg sarta kawan-kawanna milih pikeun ninggalkeun kuliah maranéhanana, sarta fokus diri dina proyék Facebook kasebut.[1] Baheula, Waktu di sakola tengahan Phillips Exeter Academy, manéhna sarta baturna, D'Angelo, nyieun plug-in pikeun MP3 player Winamp.[1] Plug-in nyaéta program komputer anu bisa berinteraksi kalayan aplikasi host kawas ramat browser atawa surélék pikeun kaperluan nu tangtu.[1]

Zuckerberg sarta D'Angelo nyieun plug-in pikeun menghimpun kesukaan jelema ka rupa-rupa jenis lagu sarta saterusna nyieun play list-nya luyu selera maranéhanana.[1] Maranéhanana ngirimkeun program éta ka sagala rupa pausahaan kaasup ka AOL (American Online) sarta Microsoft.[1] Dina taun terakhirna di Phillips manéhna direkrut ku Microsoft sarta AOL pikeun hiji proyék.

Asal-muasal ayana Facebook[édit | sunting sumber]

Waktu nuluykeun sakola ka paguron luhur duanana kudu pisah.[1] D'Angelo asup Caltech sedengkeun Zuckerberg asup Harvard.[1] Di Harvard Zuckerberg manggihan ideu nyieun buku direktori mahasiswa online alatan universitasna teu ngabagikeun facebook (buku mahasiswa anu memuat poto sarta identitas mahasiswa di universitas éta) dina mahasiswa anyar minangka ajang pertemanan di antara maranéhanana.[1] Tapi unggal manéhna nawarkeun diri nyieun direktori éta, Harvard nampik.[1] "Maranéhanana ngomong boga ékol pikeun henteu ngumpulkeun informasi (mahasiswa) ieu," ceuk Zuckerberg saterusna.[1]

Cacak ditampik manéhna sok néangan cara pikeun ngawujudkeunana. "Kuring hayang némbongkeun lamun hal éta bisa dipigawé," terusna soal kengototanna nyieun direktori éta.[1] Proyék kahijina nyaéta Coursematch (www.coursematch.com) anu matak bisa sakabeh balad sakelasna berkomunikasi. Hiji peuting di taun kadua manéhna kuliah di Harvard, Zuckerberg nyabot data mahasiswa Harvard sarta ngasupkeun kana website anu manéhna jieun ngaranna Facemash.[1] Sajumlah poto batur mahasiswana terpampang di dinya.[1] Teu poho manéhna ngabubuhkeun kalimah anu ménta nu datangna nangtukeun mana ti poto-poto ieu anu pang "hot".[1] Pancinganna ngena, dina témpo opat jam saprak manéhna ngaluncurkeun website éta kacatet 450 jelema ngadatangan Facemash sarta saloba 22.000 poto maranéhanana buka.[1] Pihak Harvard nyahoeun sarta sambungan internet ogé dipegat, Zuckerberg diperkarakan alatan dianggap maok data.[1] Anak ngora rambutan keriting ieu ogé ménta hampura ka batur-batur anu potona asup di Facemash.[1] Tapi manéhna teu menyesali tindakanna. "Disangka ku kuring informasi kawas éta kudu sadia (online)," ujarnya.[1]

Alih-alih kapok manéhna kalahka nyieun website anyar kalayan ngaran Facebook (www.thefacebook.com).[1] Website ieu manéhna luncurkeun dina Pebruari 2004.[1] Facebook mangrupa penyempurnaan ti Facemash.[1] Sasaranna tetep minangka tempat pasamoan sasama mahasiswa Harvard, dina guaran di website-na ayeuna disebutkeun yén Facebook nyaéta hiji pakakas sosial pikeun mantuan jelema berkomunikasi leuwih efisien jeung batur, kulawarga, atawa batur gawéna.[1] Facebook nawarkeun navigasi anu gampang pikeun para pamakéna. Saban nu boga account boga rohang pikeun memajang potona, babaturanana, network, sarta ngalakonan hal séjénna kawas bisa berkirim talatah sarta séjén sajabana.[1]

Lobana aplikasi anu bisa dipaké ku anggotana nyieun Facebook digandrungi loba jelema.[1] Konon nepi ka ayeuna geus leuwih ti 20.000 aplikasi diasupkeun kana Facebook anu bisa dipaké para anggotana.[1] Sahenteuna 140 aplikasi kakara ditambahkeun ka Facebook saban poéna sarta 95% nu boga account Facebook geus ngagunakeun saeutikna hiji aplikasi.[1]

Penyertaan loba aplikasi ieu nyieun Facebook béda kalayan website jejaring sosial tiheula kawas Myspace.[1] Tuluy jelema ngabrul ngadatangan website na sarta ngadaptar jadi anggotana.[1] Dina waktu dua minggu sanggeus diluncurkeun, sapamatuk mahasiswa Harvard geus ngabogaan account di Facebook.[1] Tétéla teu ngan mahasiswa Harvard anu kabetot, sawatara kampus ogé ménta diasupkeun dina jejaring Facebook.[1] Ieu nyieun Zuckerberg kawalahan, manéhna tuluy ménta bantuan dua baturna pikeun milu ngamekarkeun Facebook.[1] Dina témpo opat bulan Facebook geus bisa menjaring 30 kampus, nepi ka ahir 2004 jumlah pamaké Facebook geus ngahontal hiji juta.[1]

Pamaké Facebook terus ngaronjat, kalahka aya sajumlah jelema anu teu deui jadi mahasiswa atawa anu masih di sakola hayang ngagabung.[1] Gedéna desekan ieu nyieun Zuckerberg sarta parakanca megatkeun Facebook muka raramat pikeun para siswa sakola tengahan (di dieu SMU) dina Séptember 2005.[1] Teu lila saterusna maranéhanana ogé muka jejaring para pagawé kantoran.[1] Kasibukan anu rongkah ieu nyieun Zuckerberg kudu megatkeun kaluar ti Harvard. [1] "Naon anu kuring hayang geus aya di leungeun, kuring henteu hayang boga ijazah saterusna digawé.[1] Nurutkeun kuring, pakasaban saukur pikeun jalma-jalma anu lemah," cenahna dina Majalah Current.[1] Zuckerberg sarta parakanca saterusna ngamekarkeun Facebook leuwih laér deui.[1] Dina Séptember 2006 Facebook muka pendaftaran pikeun jejaring umum jeung sarat ngabogaan surélék, saprak éta pisan jumlah anggota Facebook melesat.[1]

Ayeuna jumlah anggota aktipna ngahontal 70 juta di sakumna dunya.[1] Jejaring anu dihim­punna ngahontal genep juta raramat (jumplukan pertemanan) ngawengku 55.000 raramat dumasar démografi, pakasaban, sakola, kolegial, sarta sajabana.[1] Saban poéna aya 14 juta poto di-upload (diasupkeun ka Facebook).[1] Sarta dina hal jumlah trafik pengakses Facebook jadi website pangaktipna ka-6 di dunya sarta jadi website jejaring sosial kadua pangbadagna vérsi camscore.[1]

Kakayaan Zuckerberg[édit | sunting sumber]

Hilir mudik warta ngeunaan perombakan loka utama Facebook henteu nyieun CEO Facebook, Mark Zuckerberg “merugi”.[2] Salah sahiji majalah terkemuka di dunya, Forber anu rutin merilis daptar kakayaan para pangawasa dunya maya, Zuckerberg junun jadi jelema mimiti bisa ngéléhkeun kakayaan dua pangadeg Google, Sergey Brin sarta Larry Page.[2] Saméméhna Zuckerberg aya dina nomer 35 taun ka tukang, kiwari manéhna aya di posisi 14 kalayan total jumlah kakayaan pribadi ngahontal USD 17,7 milyar.[2] Dina posisi 13 di luhur Zuckerberg aya CEO Amazon, Jeff Bezos, anu ngabogaan kakayaan USD 19,2 milyar. Kawas dikutip ti loka Mashable, Jumaah (23/9), pangadeg Google sorangan unggal ngabogaan kakayaan sagedé USD 16,7 milyar atawa aya dina posisi 15.[2] Tuluy saha waé daptar milyuner jagad maya séjénna di ”Richest People in America” kasebut? Aya pangadeg Microsoft, Bill Gates anu masih aya di posisi kahiji, tuluy CEO Oracle, Larry Ellison di nomer 3.[2] Samentara éta, urutan CEO Apple, Steve Jobs aya cukup laér di posisi 39 anu sempet mengejutkan ogé lamun nempo pausahaan Apple anu mangrupa salah sahiji pausahaan bernilai di dunya, saterusna aya Michael Dell (18), Steve Ballmer (19), Paul Allen (23), pangadeg ebay, Pierre Omidyar (50), Eric Schmidt (51), George Lucas (107) sarta Mark Cuban (171).[2]


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba (id)[1] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
  2. a b c d e f (id)[2] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
Nulis.jpg