Skewness

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina téori probabilitas jeung statistika, skewness nyaeta ukuran kateu-simetrian sebaran probabilitas tina nilai-real variabel acak. Sacara kasar bisa disebutkeun, sebaran mibanda skew positip lamun nilai panjang tail positip sarta skew negatip lamun nilai panjang tail negatip.

Skewness, standardized moment nu katilu, diartikeun ku μ3 / σ3, numana μ3 ngarupakeun moment about the mean nu katilu sarta σ ngarupakeun simpangan baku. Skewness tina random variable X kadangkala ngalambangkeun Skew[X].

Keur nilai sampel N sampel skewness nyaeta Σi(xi − μ)3 / Nσ3, where xi ngarupakeun nilai ith jeung μ ngarupakeun mean.

Lamun Y nyaeta jumlah n independent variabel random, dina distribusi nu sarua salaku X, saterusna ditempokeun yen Skew [Y] = Skew[X] / √n.

Sampel nu asalna tina populasi, persamaan keur populasi skewness nyaeta biased estimator tina populasi skewness. Unbiased estimator skewness nyaeta

 \mbox{Skew} = \frac{n}{(n-1)(n-2)}
\sum_{i=1}^N \left( \frac{x_i - \bar{x}}{\sigma} \right)^3

numana σ ngarupakeun sample simpangan baku sarta μ ngarupakeun sampel mean.

Tempo oge: mean, varian, kurtosis, cumulant.


Nulis.jpg