Spéktrum éléktromagnétik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Spéktrum éléktromagnétik nyaéta wilayah sakabéh radiasi éléktromagnétik anu mungkin. Spéktrum éléktromagnétik bisa digambarkeun ku spéktrum panjang gelombang, spéktrum frékuénsi, atawa spéktrum énergi pér foton.

Tilu spéktrum ieu sacara langsung patula-patali (tempo ogé tabel sarta awalan SI):

  • Panjang gelombang dikalikan jeung frékuénsi hasilna laju cahaya: 300 Mm/s, nyaéta 300 Mmhz
  • Énergi foton nyaéta 4.1 fev pér Hz, nyaéta 4.1μeV/GHz
  • Panjang gelombang dikalikan jeung énergi per foton ngahasilkeun 1.24 μeVm

Spéktrum éléktromagnétik bisa dibagi kana sawatara wilayah anu rumentang ti handapeun frékuénsi nu digunakeun pikeun radio modéren (dina tungtung panjang gelombang nu panjang) nepi ka radiasi gamma (dina tungtung panjang gelombang pondok), ngawengku panjang-panjang gelombang ti rébuan kilométer nepi ka bagian leutik ukuran atom. Aya anggapan yén wates gelombang pondok nyaéta di sabudeureun panjang Planc, sarta wates gelombang panjang nyaéta ukuran jagat raya (tempo ogé kosmologi fisika), sanajan prinsip spéktrum teu diwatesan sarta kontinyu.

Sanajan sawatara radiasi ditandaan N pikeun nu euwuen dina gambar, sawatara gelombang bener-bener nembus atmosfir, sanajan kacida leutikna lamun dibandingkeun jeung radiasi lianna

Rujukan[édit | sunting sumber]

Nulis.jpg