Tai hiang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panday ngaleungitkeun tai hiang ku cara ngawurkeun keusik saméméh ngelas

Tai hiang mangrupakeun zat nu kabentuk nalika sanyawaan beusi tai hiangan (korosi) alatan ayana oksigén jeung cai. Tai hiang téh mangrupakeun campuran oksida beusi jeung hidroksida.

Di alam, beusi téh aya dina bentuk bijih hématit salaku oksida beusi; nya kitu ogé logam beusi nu condong balik deui kana bentuk nu sarupa nalika aya udara (hidrogén, oksigén, nitrogén, jsb.) jeung cai. Tai hiang téh mangrupakeun produk réaksi oksidasi logam beusi kana bentuk anu sacara énérgétik leuwih dipisuka.

Prosés tai hiangan dibagi kana tilu hambalan: (1) kabentukna ion beusi (II) tina logamna, (2) kabentukna ion hidroksida, jeung (3) réaksi éta dua zat ditambahan ku oksigén nu ngahasilkeun tai hiang.

Beusi mangrupakeun komponén utama waja, sahingga korosi waja mindeng kapanggih, sabab kiwari mah beusina sok dipaké dina bentuk aloy.

Dina beungeut logamna, beusi dioksidasi jadi beusi (II):

Fe → Fe2+ + 2e

Éléktron nu dileupaskeun ditéwak ku oksigén nu leyur dina cai sahingga jadi ion hidroksida:

4e + O2 + 2H2O → 4OH

Ion hidroksida lajeng paadu jeung ion beusi (II) jeung oksigén lianna sahingga jadi oksida beusi. Bentuk umumna mah

Fe2+ + 2OH → Fe(OH)2
4Fe(OH)2 + O2 → 2(Fe2O3.xH2O) + 2H2O

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Rust, Wikipédia édisi basa Inggris (28 Juli 2006)

Baca ogé[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg