Taka Bangladés

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Taka Bangladés
টাকা
Kode ISO 4217 BDT
Bank Séntral Bangladesh Bank
Loka www.bangladeshbank.org.bd
Pamaké Bandéra Bangladés Bangladés
Inflasi 5,39%
Sumber Global Times;sumber ti Badan Statistik Bangladés Juli 2009
Subunit
1/100 Poisha
Lambang Lambang Taka
Koin
Mindeng dipaké 1, 2, 5 Taka
Carang dipaké 1, 5, 10, 25, 50 Poisha
Uang kertas
Mindeng dipaké 2, 5, 10, 20, 40 (husus), 50, 60 (husus), 100, 500, 1000 Taka
Carang dipaké 1 Taka
Nu nyitak Security Printing Corporation Bangladesh
Loka www.spcbl.org.bd

Taka (Basa Benggala: টাকা, lambang: or Tk, kode: BDT) nyaéta mata uangna Bangladés. Bangladesh Bank, bank séntralna Bangladés, ngadalikeun perédaran mata uang ieu, iwal pecahan 1 Taka jeung 2 Taka, nu mangrupa tanggung jawabna Kamentrian Kauangan pamaréntah Bangladés. Lambang Taka nu loba dipaké nyaéta Tk jeung . 1 Taka sarua jeung 100 Poisha.

Dina basa Benggala, kecap taka sacara umumna dipaké pikeun sadaya uang jeung mata uang. Ku kituna, taka dipaké pikeun nyebutkeun sagala uang teu paduli mata uangna naon.

Koin[édit | sunting sumber]

Dina taun 1973, uang logam mimiti dimedalkeun dina pecahan 5, 10, 25, jeung 50 Poisha. Koin 1 Poisha mimiti dimedalkeun dina taun 1974, sarta koin 1 Taka dina taun 1975. 1, 5, jeung 10 Poisha mangrupa aluminium, 25 jeung 50 Poisha mangrupa baja, sarta 1 Taka mangrupa tembaga-nikel. koin baja 5 Taka mimiti dimedalkeun taun 1994. Koin 2 Taka mimiti dimedalkeun taun 2004.

Koin 1 jeung 5 Poisha sesah dipanggih dina perédaran. Koin 10, 25, jeung 50 Poisha teu loba dipaké. Ngan koin 1, 2, jeung 5 Taka nu loba dipaké.

Édisi 1973
Gambar Pecahan Bahan Katerangan Kahiji dicitak
Tukang Hareup Hareup Tukang
5 Poisha Aluminium Lambang nagara 1973
10 Poisha
25 Poisha Baja Rohu
50 Poisha
Édisi 1974 (FAO)
1 Poisha Aluminium Lambang nagara Desain ornamén, pola flora 1974
5 Poisha
10 Poisha
25 Poisha Baja
1 Taka Rupa-rupa 4 gambar jalma, slogan Planned family - Food for All 1975
Édisi 1977 (FAO)
5 Poisha Aluminium Lambang nagara Plough, roda industri 1977
10 Poisha Hiji lalaki jeung awqxwé nu numpak 2 kuda pahareup-hareupan
25 Poisha Steel Lodaya Raja Benggala
50 Poisha Lauk Hilsha, Hayam, Ganas, Cau
Édisi énggal
50 Poisha Baja Lambang nagara Hilsha fish, Hayam, Ganas, Cau 2001
1 (Taka) 4 gambar jalma, slogan Planned family - Food for All 1992
1 (Taka) (vérsi emas) 4 gambar jalma, slogan Planned family - Food for All 1996
1 (Taka) 4 gambar jalma, slogan Planned family - Food for All 2003
1 (Taka) Syéikh Mujibur Rahman 2010
2 (Taka) Baja Lambang nagara Education for All 2004
2 (Taka) Syéikh Mujibur Rahman 2010
5 (Taka) Sasak Jamuna 1994
5 (Taka) Baja Syéikh Mujibur Rahman Logo Bangladesh Bank 2010

Uang kertas[édit | sunting sumber]

Gambar Pecahan Ukuran Warna utama Déskripsi Citakan Katerangan
Hareup Tukang Hareup Tukang Citakan Status
2 (Taka) 100 × 60 mm Oranye jeung hqzjxo Shahid Minar Doyel, Manuk nagara 29 Désémber 1988 Ayeuna Rék diganti jeung koin 2 Taka.
  • dipilih salaku uang kertas nu pangalusna sadunya.[1][2]
5 (Taka) 119 × 64 mm Krém Mehrab Industri 8 Oktober 2006 Ayeuna dicitak kahiji 2 Méi 1978
10 (Taka) 122 × 59 mm Pink Baitul Mukarram Jatiyo Sangshad Bhaban Édisi présidén 21 Séptémber 2006 Ayeuna dicitak kahiji 2 Juni 1972
20 (Taka) 130 × 60 mm Héjo Masigit Choto Sona 4 lalaki nyuci jute Vérsi 13 Juli 2002 Ayeuna dicitak kahiji 20 Agustus 1979
50 (Taka) 130 × 60 mm Krém, héjo ngora Jatiyo Sangshad Bhaban Masigit Bagha Vérsi 30 Juli 2005 Ayeuna dicitak kahiji 1 Maret 1976
100 (Taka) 140 × 62 mm Paul Jatiyo Smriti Soudho Sasak Jamuna Vérsi 16 Juli 2006 Ayeuna dicitak kahiji 1 Séptémber 1972
500 (Taka) 153 × 69 mm Ungu Jatiyo Smriti Soudho Mahkamah Agung Vérsi 24 Oktober 2004 Ayeuna dicitak kahiji 15 Désémber 1976
1000 (Taka) 160 x 72 mm Pink kabeureuman Shahid Minar Curzon Hall Vérsi 27 Oktober 2008 Ayeuna dicitak kahiji 27 Oktober 2008
10 (Taka) (Uang kertas polimér) 152 x 64 mm Pink Bangabandhu Jatiyo Sangshad Bhaban 14 Désémber 2000 Ditarik Citakan polimér sahiji-hijina
Gambar ieu diskalakeun 0,7 piksel per millimetre. Pikeun tabél standar, tingali tabél spésifikasi uang kertas.
Sumber: Ramatloka Bangladesh Bank
Édisi husus
Gambar Ajén Ukuran Warna utama Déskripsi Citakan Citakan kahiji
Hareup Tukang
40 (Taka) 122 x 60mm Beureum kolot, oranye, jeung héjo Bangabandhu; Monumén nasional (Savar) Tentara 2011 21 Désémber 2011
[1] 60 (Taka) 130 x 60mm Konéng, coklat, nila, oranye jeung paul Shahid Minar Véteran "Pergerakan Basa", monumén Shahid Minar kahiji (1952) 2012 15 Pébruari 2012
25 (Taka) 123 x 60mm Paul, ungu, jeung beureum Monumén Pahlawan Nasional di Savar, uang Taka jeung perangko, 3 uncal India, manuk doyel Markas Security Printing Corporation 2013 26 Januari 2013
Gambar ieu diskalakeun 0,7 piksel per millimeter. Pikeun tabél standar, tingali tabél spésifikasi uang kertas.
Ajén tukeur BDT
Yahoo! Finance: AUD IDR CHF EUR GBP HKD JPY USD INR CNY
XE.com: AUD IDR CHF EUR GBP HKD JPY USD INR CNY
OANDA.com: AUD IDR CHF EUR GBP HKD JPY USD INR CNY

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Currency signs Citakan:Currencies of Asia