Basa Benggala

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Basa Benggala
বাংলা Bangla
Kecap "Bangla" dina Aksara Benggala
Dipaké di Bangladés, India (utamina di Benggala Kulon); sababaraha populasi aya ogé di Britania Raya, Amérika Sarikat, Pakistan, Saudi Arabia, Malaysia, Sierra Leone, Singapura, Uni Émirat Arab, Australia, Myanmar, Kanada
Jumlah panyatur +205 yuta (2010)
Rungkun basa Indo-Éropa
Aksara Aksara Benggala
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Bangladés Bangladés,
Bandéra India India (Benggala Kulon, Tripura, jeung Lebak Barak) (ngawengku wewengkon Assam kidul- Cachar, Karimganj, jeung Hailakandi)
Diatur ku Akademi Benggala (Bangladés)
Paschimbanga Bangla Akademi (Benggala Kulon)
Kode-kode basa
ISO 639-1 bn
ISO 639-2 ben
ISO 639-3 ben
Wewengkon panyatur Basa Benggala

Basa Benggala (বাংলা Bangla [ˈbaŋla] ( dangukeun)) nyaéta hiji basa ti rungkun basa Indo-Arya. Basa ieu téh basa pribumi ti wewengkon di beulah wétan Asia Kidul nu kawanoh salaku Benggala, anu ngawengku wewengkon Bangladés, nagara bagian Benggala Kulon di India, sarta sabagian tina nagara bagian Tripura jeung Assam, ogé di India. Basa Benggala ditulis maké Aksara Benggala. Kalawan kirang langkungna 193 yuta panyatur tulén sarta +230 yuta panyatur,[1][tumbu nonaktif] Basa Bneggala mangrupa salah sahiji ti basa kalawan panglobana panyaturna sadunya (réngking ka-6[2]).

Bareng jeung basa Indo-Arya Wétan lianna, Basa Benggala aya saprak kira-kira taun 1000–1200 M tina dialékIndo-Arya Tengah saperti Magadhi Prakrit jeung Pali, nu mana tumuwuh tina dialék nu deukeut jeung Sangsakarta Weda jeung Klasik.[3] Kekecapan Basa Benggala nunjukkeun panginjeuman kecap tina Basa Sangsakarta Klasik, éjahanna tetep nanging lapalna robah, nalika jaman Benggala Tengah jeung Rénaisans Benggala. Wangun lisan Basa Benggala kiwari kasusun dina abad ka-19 sarta dumasarna dina dialék nu diapaké di wewengkon Nadia, hiji dialék Benggala kulon-tengah. Ayeuna, wangun lisan jeung dialék Basa Benggala ngarah tina basa utama nu dipaké di Bangladés jeung basa nu pangumumna dipaké kadua di India.[4][5]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Bengali language topics Citakan:Languages of India Citakan:Indo-Iranian languages

Cateetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Bengali language in Asiatic Society of Bangladesh 2003
  2. "Statistical Summaries". Ethnologue. 24 Juli 2012. Diakses pada 23 Méi 2012. "Bengali". Ethnologue. 24 Juli 2012. Diakses pada 23 Méi 2012. 
  3. Oberlies, Thomas Pali: A Grammar of the Language of the Theravāda Tipiṭaka, Walter de Gruyter, 2001.
  4. "Languages of India". Diakses pada 2 Séptémber 2009. 
  5. "Languages in Descending Order of Strength - India, States and Union Territories - 1991 Census". Census Data Online. Office of the Registrar General, India. p. 1. Diarsipkan dari yang asli pada 14 Juni 2007. Diakses pada 19 Nopémber 2006. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Basa Benggala di Wikivoyage


Nuvola apps bookcase.png