Thomas Alfa Edison

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Thomas Alfa Edison (1922)

Thomas Alfa Edison (gumelar di Milan, Ohio, Amérika Sarikat, 11 Pébruari 1847 – pupus 18 Oktober 1931 dina yuswa 84 taun) nya éta élmuwan katut wirausahawan anu mekarkeun rupa-rupa pakakas penting, anu paling kasohor nya éta dijieunna gramofon jeung bola lampu modééren[1][2]. Edison mangrupa élmuwan anu kawilang produktip dina jamanna, kacutat geus 1.093 patén dicekel ku manéhna, najan henteu sakabéhna mangrupa patén asli (mekarkeun patén saacanna)[1][2]. Lalaki anu lahir di Milan, Ohio 11 Pébruari 1847 ieu meunangkeun patén hampir ti sakuliah Dunya, kaasup Amerika Sarikat, Inggris, Perancis jeung Jerman[1][2].

Edison ngajukeun patén pertamana ngeunaan alat pikeun ngarekam soralistrik dina 28 Oktober 1868, Edison naratas karirna salaku éélmuwan di Newark, New Jersey kalayan panimuan stockticker jeung perangkat telegraphic[1]. Edison dilandi The WIzard of Menlo Park (penyihir ti Taman menlo) alatan alat anu dijieunna, nya éta gramofon (1877) anu pungsina pikeun ngarekam jeung ngahasilkeun gelombang sora[1]. Salian ti éta, Edison ogé loba méré kontribusi dina widang militer Amerika Sarikat, sababaraha panalungtikanna nya éta alat detéksi kapal udara, alat detési kapal selam, ngeureunkeun torpédo maké jaring, kamuflaseu kapal, jst[2]. Edison maot tanggal 18 Oktober 1931 dina umur 84 taun, poé dimana bola lampu modéren dijieun[1][2].

Référénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f [Biografi Thomas Alfa Edison] (diaksés tanggal 3 Désémber 2011)
  2. a b c d e [Artikel ngeunaan Thomas Alfa Edison] (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)
Replace this image male.svg