Wilhelm Conrad Röntgen

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Wilhelm Conrad Röntgen (1845--1923)

Wilhelm Conrad Röntgen (gumelar 27 Maret 1845 - maot 10 Pébruari 1923) nya éta élmuwan, fisikawan asal Jerman anu manggihan Sinar X (sinar rontgen) anu nandaan dimulaina jaman fisika modéren jeung révolusi élmu kadokteran diagnostik[1][2]. Ku karyana ieu, Wilhelm meunangkeun nobél fisika pertama dina taun 1901[1][2].

Rontgen diajar di Universitas Utrecht taun 1865, manéhna neruskeun ka jurusan rékayasa mekanik di Politéknik Zurich, Swiss, tuluy digawé di Laboraturium Kundt anu dibingbing ku Clausius, dosénna[1][2]. Sabada meunangkeun gelar Ph.d (1869), Rontgen jadi guru besar fisika di Universitas Strasbourg Perancis (1876-1879), Wurzburg (1888-1900, tuluy pindah deui ka Jerman (1900) pikeun jadi pupuhu jurusan fisika di Universitas Munich nepi ka taun 1920[1][2].

Taun 1895, Rontgen ngayakeun panalungtikan ngeunaan hiji hal anu mgaliwatan lintasan arus listik ngaliwatan tekanan gas rendah[1][2]. Ieu panalungtikan méré pangdeudeul kana penemuan sinar X[1]. Percobaan pertama sinar X dilakasanakeun ka leungeun pamajikanna[1] name="memo"></ref>. Sinar X miboga sipat anu éléktromagnétik anu sarua jeung sinar séjén tapi miboga frékuénsi geter anu béda[1]. Rontgen maot tangal 10 Pébruari 1923 alatan kanker usus anu geus dirandapan salila 4 taun[1].

Référénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i Biografi tokoh - Wilhelm Conrad Rontgen (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)
  2. a b c d e Artikel ngeunaan Wilhelm Conrad Rontgen (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)
Nulis.jpg