.бг

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Ari ngaran domain .бг (diromanisasi jadi .bg; singgetan tina basa bulgariaCitakan:Lang-bg, tr. Bălgarija) nyaéta kode internasionalisasi nagara domain undak luhur (IDN ccTLD) anu diusulkeun pikeun Bulgaria.[1][2] Ari ngaran DNS ASCII domainna nyaéta  xn ngarupakeun--90ae, nurutkeun aturan prosedur aplikasi ngaran domain internasional.

Saméméhna pernah ditampik ku ICANN dua kali, alatan sacara visual saru jeung .br, tapi dina taun 2014 hiji ICANN panel nangtukeun yén .бг teu ngalieurkeun sarta teu sarua kana kode nagara ISO 3166-1. Susunanna duwangun ku dua karakter aksara Sirilik dina sawatara font pikeun aksara Latin br, bt, bs, BT jeung BF.[3]

Sajarah[édit | édit sumber]

  • Tanggal 24 Oktober 2007, UNINET, hiji asosiasi bulgaria ngumumkeun maksud pikeun ngasupkeun hiji aplikasi pikeun nyieun domain .бг.
  • Tanggal 23 juni 2008, pamaréntah Bulgaria resmi ngumumkeun anak hajat ka beroperasi domain dina surat ti Plamen Vatchkov, pupuhu bulgaria Agénsi State pikeun Téknologi Informasi jeung Komunikasi, pikeun Paul Twomey, présidén jeung CEO of SUNDA, sanggeus sababaraha bulan diskusi dina Internet Masarakat – Bulgaria ngalibetkeun pamaréntah senior menteri.
  • Tanggal 18 Méi 2010 SUNDA ditampik diusulkeun domain dina grounds of visual kamiripan jeung Brazilian ccTLD domain br.[4] Dina juni 2010 Mentri Angkutan, Téknologi Informasi jeung Komunikasi Alexander Tsvetkov dikonfirmasi dina wawancara radio nu Bulgaria bakal file kadua paménta pikeun domain nu sarua. Cawad domain bakal mean dipikaresep handap jeung pamakéan Bulgaria sacara alternatif IDNs ti ayeuna ekspektasi.[5]
  • Tanggal 10 januari 2011 Mentri Angkutan, Téknologi Informasi jeung Komunikasi diayakeun hiji buleud-tabel antara sadaya pihak kabetot, di mana kabéh sapuk pikeun terus jeung aplikasi pikeun .бг A polling geus dipintonkeun nu .бгр geus pangluhurna kadua ngarojong, saurna .бг.[6]
  • Tanggal Maret 2011 SUNDA ditampik .бг kadua kalina.[7] otoritas bulgaria geus isro dihareupeun nyawalakeun séjén Sirilik domain.[8]
  • Tanggal 2014 SUNDA sacara Ngalegaan Prosés Kasaruaan Review Panel (EPSRP) disatujuan .бг.[9]
  • Tanggal 5 Maret 2016,.бг domain ieu ditambahkeun ka Zona Akar.[10]
  • Tanggal 25 juni 2016 SUNDA papan delegated ka domain Imena.BG Purwakarta[11]
  • Tanggal 12 bulan juli taun 2016, nu kahiji Sirilik domain http://имена.бг diakses online.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Bulgaria moves to register Cyrillic Internet domain, Reuters, 23 June 2008; accessed 24 September 2008.
  2. Bulgaria moves to register Cyrillic Internet domain, email from Dessi Pefeva to ICANN's At-Large mailing list, 24 June 2008; accessed 24 September 2008.
  3. Extended Process Similarity Review Panel.
  4. Bulgaria's Cyrillic Internet Domain Name Request was Turned Down, Bulgarian Ministry of Transport, Information Technology and Communication, 19 May 2010; accessed 19 May 2010.
  5. (Bulgarian) Министър Цветков иска контрол върху информационните сайтове, DarikNews.bg, 26 June 2010; accessed 14 July 2010.
  6. Bulgaria to Make Another Push for 'бг' Cyrillic Web Domain, Novinite.com, 14 January 2011; accessed 18 January 2011.
  7. ICANN Snubs Bulgaria's Cyrillic Internet Domain Name Again
  8. MEP SLAMS BULGARIAN GOVT FOR FALLING BEHIND WITH CYRILLIC INTERNET DOMAINS
  9. Veni Markovski (14 October 2014). "Relations Between Bulgaria and ICANN Mark Major Milestones - ICANN". icann.org. Diakses tanggal 2014-11-27. 
  10. "IANA — .бг Domain Delegation Data". iana.org. Diakses tanggal 2016-03-06. 
  11. "ICANN — Board resolutions". icann.org. Diakses tanggal 2016-07-12.