Abolisi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Soekarno minangka présidén Indonésia munggaran nu méré abolisi.

Abolisi (basa Latin: abolitio) nyaéta dileungitkeuna kajadian pidana atawa dihapuskeun.[1]

Abolisi dina UUD 1945[édit | édit sumber]

Kepala Nagara atawa Présidén boga hak pikeun méré grasi, amnésti, abolisi jeung réhabilitasi kalawan tinimbang ti Mahkamah Agung jeung DPR.[2] Ieu kawengku dina UUD 1945 Pasal 14 ayat 2 nyaéta "Présidén méré amnésti jeung abolisi kalawan merhatikeun tinimbang ti DPR".[1] Dina UU Darurat No. 11 taun 1954 Lembaran Negara No. 146 taun 1954 pasal 1 nétélakeun yén Présidén kalawan kapentingan nagara bisa méré amnésti jeung abolisi ka jalma-jalma nu ngalakukeun tindak pidana.[3] Présidén dina méré amnésti jeung abolisi kudu boga arahan ti Mahkamah Agung nu nepikeun pituduh kalawan paménta Menteri Kehakiman, abolisi ngan dihapuskeun tuntutana ka maranéhna nu ngalakukeun tindak pidana nyata balukar tina sengkéta pulitik antara Républik Indonésia (Yogyakarta) jeung Karajaan Walanda dina taun 1949.[3] Abolisi ngan bisa dibéré ka palaku tindak pidana saméméh putusan pengadilan sabab abolisi sipatna ngan ngahapuskeun tuntutan.[3]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. a b Untoro, Joko. 2010. Target Nilai Rapor 10 Kupas Habis Semua Pelajaran Kelas VIII SMP/MTS. Jakarta: WahyuMedia
  2. Wulandari, Dini. 2013. Fresh Update Top No. 1 Soal - Soal CPNS. Jakarta: PT Wahyumedia
  3. a b c Alfitra. 2012. Hapusnya Hak Menuntut dan Menjalankan Pidana. Depok: Raih Asa Sukses.