Adikarya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Adikarya, adiseni, mahakarya, suprakarya nurutkeun istilah hartina nyaéta karya anu gedé, karya anu monuméntal, hasil cipta sastra, seni, jeung budaya umum anu salawasna bakal matuh.[1] Mahakarya, karya gedé dianggap salaku hasil kontémplasi anu pangluhurna ti hiji atawa kumpulan seniman, atawa kumpulan nu tangtu, siga Moby Dick (Herman Melville), Nineteen Eighty - Four (1984, George Orwell), Bumi Manusia (Pramoedya Ananta Toer), kaasup di jerona Borobudur jeung mendut, TMII (Taman Mini Indonesia Indah) jeung Monas monumen Nasional), jeung saterusna.[1] Kualitas anu dimaksud henteu nutup lolongkrang ajén-inajén élmu pangaweruh anu aya di jerona, siga katinggali ngaliwatan karya-karya anu dikategorikeun salaku novel élmu pangaweruh, siga:karya - karya Jules Verne ( Journey to the Center of the Earth, Twenty Thousand Leagues Under The Sea ) jeung H.G Wells ( The Time Maschine ).

Karya[édit | édit sumber]

Karya Klasik siga Mahabharata jeung Ramayana, Pancatantra jeung Carita Seribu Satu Malam, jeung saterusna kaasup kana adikarya. Tina Hubungan ieu adikarya atawa karya monuméntal téh dianggap aya sapanjang abad, sawaréh di antarana disebut salah sahiji kaajaiban dunya, sawaréhna deui meunangken hadiah Nobel, jeung sacara kasaluruhan mangrupa gambaran pikeun manusa sangkan ngahargaan kaéndahan jeung kaagungan Alloh anu nyiptakeun samesta.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c Dr.nyoman kutha ratna,s.u, prof (em) (2018). ensiklopedia 2000 entri istilah biografi, karya, metode dan teori sastra. Yogyakarta: Pustaka pelajar. ISBN 978-602-229-743-7.