Adiparwa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Adiparwa nyaéta parwa mimiti tina 18 parwa dina épos Mahabarata, parwa-parwa éta nyaéta: Sabhaparwa, Wanaparwa, Wirataparwa, Udyogaparwa, Bhismaparwa, Dronaparwa, Karnaparwa, Salyaparwa, Saupikaparwa, Striparwa, Shantiparwa, Anusasanaparwa, Aswamedikaparwa, Asramaparwa, Mausalaparwa, Mahaprasthanikaparwa, jeung Swargarohanaparwa.[1] Adiparwa dianggap salaku parwa panggedéna sabab mangrupa anu ngamimitian nganteurkeun paham-paham ti parwa satuluyna.[1] Dina dasarna Adiparwa ngandung ringkesan sakabéh carita. [1] Kasang tukang carita, éyang karuhun kulawarga nepi ka mangsa ngora kulawarga Kurawa jeung Pandawa.[1]

Adiparwa mimiti dina kalawan paguneman ngeuaan Bhagawan Ugrasrawa jeung Bhagawan Sonaka di leuweung Nemisa, ngeunaan ayana hiji kitab nu judulna Astadasaparwa, anu eusina carita pasilisihan antara Kurawa jeung Pandawa[1]. Ngaliwatan carita Ugaswara ngalirkeun carita Bharata.[1] Salaku Mahabarata sakumaha anu ditulis dina basa Sansekerta jeung dianggap salaku carita suci haturan pangagem agama Hindu[1]. Nurutkeun Zoetmulder (1985: 21-27) épos asup ka Indonésia (Jawa) dina mangsa Karajaan Kediri, waktu pamaréntahan Raja Dharmawangsa (991-1016) dicutat dina basa Jawa kuno atawa basa Kawi[1]. Saluyu jeung tradisi sastra baheula, dina proses pengalihan carita loba robahna, ku kituna carita kawas lumangsung ti Bali jeung Jawa.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Kutha Ratna, Nyoman (2018). Ensiklopedia (2000 Istilah, Biografi, Karya Metode, Teori). Yogyakarta: Pustaka Pelajar. ISBN 9786022297437.