Agrési

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Dina psikologi sarta ilmu sosial lianna, hartina ' ' ' nyerang ' ' ' ngarujuk dina laku-lampah anu dimaksudkeun pikeun migawé objekna ngalaman bahya atawa kaleleban. Nyerang bisa dipigawé ku cara lisan atawa pisik. Laku-lampah anu sacara henteu ngahaja nyababkeun bahya atawa gering lain mangrupa nyerang. Ngaruksakeun barang sarta laku-lampah déstruktif lianna ogé kaasup dina définisi nyerang. Nyerang henteu sarua jeung kategasan.

Nyerang dina jalma[édit | édit sumber]

Sanajan manusa jiga sato dina sababaraha aspek dina nyerang,tapu aya bédana dina kompleksitas dina nyerang na alatan faktor kabudayaan,moral,sarta situasi sosial. Sajumlah panalungtikan geus dipigawé dina widang ieu. Alkohol,ubar,rasa nyeri sarta rasa henteu tumaninah,frustrasi,sarta omongan dina media massa saukur sabagian faktor anu boga pangaruh ka nyerang dina jalma.

Évolusi nyerang[édit | édit sumber]

Saperti lolobana laku-lampah lianna,nyerang bisa ditingali minangka pangabisa anu bisa ngabantuan sato pikeun ngalumangsungkeun hirup sarta katurunan. Sato ngagunakeun nyerang pikeun ngalegaan sarta ngabéla teritorial,kaasup sagala rupa asal kahirupan lianna seperti inumeun,cai,sarta pasangan hirup. panalungtik geus maké téori yén nyerang sarta pangabisa maéhan nyaéta meunang ti évolusi urang dina mangsa baheula[1].

Jenis serangan[édit | édit sumber]

Nyerang nyaéta fénoména kompléks anu diwangun ti sajumlah laku-lampah ti rupa anu leuwih husus. === Klasifikasi ti Moyer === Moyer (1968)[2] nyadiakeun klasifikasi mimiti mangrupa sababaraha wangun nyerang,ti panempo biologis sarta évolusi.

  1. Nyerang pamangsa: serangan ka mangsa ku pamangsa.
  2. Nyerang antara jalu: kompetisi antara jalu ti spesies anu sarua ngeunaan akses ka asal nu tangtu saperti bikang,dominansi,status,jsb.
  3. Nyerang alatan sieun: nyerang anu dihubungkeun kalawan usaha nyingkahan ancaman.
  4. Nyerang téritorial: ngabéla hiji wewengkon téritorial ti para penyusup
  5. Nyerang maternal: nyerangna bikang pikeun nangtayungan anakna tina ancaman. Aya ogé nyerang paternal.
  6. Nyerang instruméntal: Nyerang anu ditujukeun pikeun ngahontal hiji tujuan. Nyerang ieu dianggap minangka réspon anu diajarkeun ka hiji kaayaan.

Klasifikasi kiwari[édit | édit sumber]

Kiwari,aya konsénsus dina komunitas ilmiah pikeun sahenteuna dua katégori badag tina nyerang,dipikawanoh minangka nyerang aféktif sarta nyerang instruméntal[3][4][5][6]. Panalungtikan empiris ngaindikasikeun yén klasifikasi ieu téh béda kaperluan, kusacara psikologis atawa fisiologis. Sababaraha panalungtikan némbongkeun yén jalma anu condong ngalakukeun nyerang aféktif ngabogaan IQ anu leuwih hina dibandingkeun anu condong ngalakukeun nyerang instrumental.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Buss,D. M. (2005). ' ' The murderer next door: Why the mind Is designed to kill ' ' . New York: Penguin Press.
  2. Moyer,KA. 1968. Kinds of aggression and their physiological basis. ' ' Communications in Behavioral Biology ' ' ' ' ' 2a ' ' ' :65-87.
  3. "Behar,D.,J. Hunt,A. Ricciuti,D. Stoff,and B. Vitiello. " Subtyping Aggression in Children and Adolescents. " The Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences 2 (1990): 189-192. 7 Dec. 2006.". 
  4. Berkowitz,L. (1993). ' ' Aggression: Its causes,consequences,and control ' ' . New York,NY: Mcgraw-Hill.
  5. Bushman,B.J. & Anderson,C. A. (2001) Is it time to pull the plug on the hostile versus instrumental aggression dichotomy? ' ' Psychological Review ' ' 108:273-279.
  6. "Refdoc". cat.inist.fr.