Aluvial

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tekstur Taneuh Aluvial

Aluvial nyaéta jenis taneuh anu namper diwangun tina leutak jeung keusik lembut hasil tina érosi taneuh.[1][2][3] Daérah anu namper téh ayana dina walungan, situ dataran handap, jeung cekungan anu ngabalukarkeun taneuh bisa namper.[1][2][3][4] Taneuh aluvial miboga mangpaat dina widang tatanén salah sahijina ngagampangkeun prosés irigasi dina lahan tatanén[3][5] Ieu taneuh kabentuk lantaran aya bahan-bahan anu namper saperti aluvial jeung koluvial anu asalna tina rupa-rupa asal.[1][3] Taneuh aluvial kaasup kana taneuh ngora ayana endapan lemes dina walungan.[3][5] Taneuh aluvial bisa diamngpaatkeun jadi lahan tatanén lantaran unsur hara anu rélatif loba.[3][6] Conto tatanén anu bisa diusahakeun dina taneuh aluvial di antarana jagong, gandum, tiwu, kapas, béas, sayuran jeung tomat.[7]

Conto taneuh aluvial di Indonésia nyaéta sapanjang aliran walungan Bengawan Solo, walungan Opak, jeung walungan Glagah.[3][5] Taneuh aluvial umumna kawangun di daérah walunga gedé, salah sahiji conto lainna nyaéta taneun aluvial anu aya di walungan Nakdong, Korea Selatan.[3][5]

Karakteristik Taneuh Aluvial[édit | édit sumber]

Karakteristik taneuh aluvial bisa dibédakeun jadi dua nyaéta karakteristik fisik jeung karakteristik kimia.[7] Anu jadi karakteristik fisikna di antarana:

  1. Taneuh aluvial miboga struktur taneuh anu pepel jeung liat atawa liat keusikan kalawan kandungan keusik kurang ti 50 %.[6]
  2. Rupa-rupa morfologi saluyu jeung déposit sarta aktivitas éksogén di sabudeureunana.[7]
  3. Tékstur taneuhna béda-béda boh sacara vertikal atawa horizontal.[7]
  4. Warnana kulawu kalawan variasi lapisan organik.[7]
  5. Aya di lamping sisi walungan atawa sisi walungan.[7]
  6. Taneuhna miboga pori-pori lantaran téksturna liat.[7]
  7. Porositas jeung téksturna alus keur tatanén.[7]

Karakteristik kimia tanah alluvial nyaéta:

1. proposi nitrogen biasana saeutik.[7]

2. proporsi, potasium fospat jeung basa anu cukup.[7]

3. proporsi beusi oksida jeung kapur loba variasina.[7]

Mangpaat Taneuh Aluvial[édit | édit sumber]

Aya sababaraha mangpaat taneuh aluvial, utamana pikeun widang tatanén di antarana:

  1. ngagampangkeun irigasi keur para patani.[8]
  2. Bisa dijadikeun lahan tatanén.[8]
  3. Gampang nyerep cai.[8]
  4. Alus pisan lamun dijadikeun lahan garapan.[8]
  5. Cocok keur dipelakan rupa-rupa tatangkalan utamana tatangkalan tatanén.[8]
  6. Bisa dijadikeun lahan palawija.[8]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c Ensiklopedi Indonesia I A-CER. Jakarta: Ichtiar Baru – Van Hoeve. 1980. 
  2. a b "Tanah Aluvial Sifat-sifat Morfologis dan Kandungan". Ilmu Geografi.com. Diakses tanggal 24 November 2017. 
  3. a b c d e f g h Graha, Gunawan. "Pengertian Tanah Aluvial". Pengertian Ilmu. Diakses tanggal 28 November 2017. 
  4. Maulana, Abdi. "Pengertian Tanah Aluvial dan Ciri-cirinya". Majalahbatu.com. Diakses tanggal 24 November 2017. 
  5. a b c d "Tanah Aluvial Tersebar di Wilayah Sungai". Bimbingan.org. Diakses tanggal 28 Mei 2014. 
  6. a b Sunarko (2014). Budi Daya Kelapa Sawit di Berbagai Jenis Lahan. Jakarta: AgroMedia Pustaka. ISBN 979-006-494-2. 
  7. a b c d e f g h i j k "Karakteristik Tanah Aluvial: Ciri, Sebaran, dan Pemanfaatannya". Guru Geografi. Diakses tanggal 28 November 2017. 
  8. a b c d e f "Manfaat Tanah Aluvial". Manfaat.co.id. Diakses tanggal 28 November 2017.