Ambulan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Ambulan di Sumatra Kulon mangsa baheula
Ambulan di Perancis mangsa kiwari

Ambulan nyaéta kandaraan nu digunakeun pikeun ngangkut jalma gering atawa anu tatu, biasana pasén dibawa ka rumah sakit.[1] Ambulan mibanda kalengkepan anu kawilang réa, di antarana alat-alat pikeun ngungkulan serangan jantung, tulang pateuh, atawa tatu kaduruk dina kaayaan darurat. Ambulan ilaharna ngan aya di kota-kota badag. Kiwari geus aya hélikopter ambulan. Ieu ambulan dipikabutuh pikeun nulungan jalma-jalma anu gering atawa cilaka, anu tempatna teu kajugjug ku mobil atawa mencil.[2]

Ambulan réa pisan diproduksi dina mangsa perang. Dina awal 1800-an Perancis ngagunakeun roda dua, gorobag anu ditarik kuda pikeun mawa tentara ka rumah sakit. Kapal udara nu dijadikeun ambulan mimiti nyaéta nalika Perang Dunya ka-1. Anapon hélikopter nu munggaran dijadikeun ambulan nyaéta nalika Perang Koréa (1950-1953).[2]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Skinner, Henry Alan. 1949, "The Origin of Medical Terms". Baltimore: Williams & Wilkins
  2. a b Britannica Student Encyclopedia (Volume 1) (2010) kaca 93.