Amnesia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Manusa poho ingetan

Amnésia nyaéta kaayaan hiji jalma anu henteu sanggup nginget kajadian mangsa katukang alatan trauma psikologis atawa alatan cidra otak disebut "amnesia". [1] Kalayan kecap séjén amnesia anu disebabkan ku tatu otak disebut "amnesia organik" sedengkeun amnesia anu disebabkan trauma psikologis disebut "amnesia fungsional".[1] Perkara amnésia mindeng lumangsung dina sawatara perkara, kawas kacilakaan anu ngeunaan bagian sirah sarta perkara panyakit anu nyambung jeung bagian otak, contona stroke, épilepsi, tumor, sarta infeksi otak.[1] Lamun memori anu leungit ngait kana kajadian anu lumangsung saméméh cidra otak, hal kasebut dipikawanoh "amnesia retograd".[1] Tapi lamun hiji jalma henteu sanggup nginget informasi kakara sanggeus cidra otak hal kasebut disebut kalayan "amnesia anretograd".[1] Sajaba cidra otak, amnésia bisa disebabkan ku hiji kajadian atawa kajadian anu ngabalukarkeun trauma sacara émosional.[1] Penderita ngalaman masalah dina memori jangka pondok, sarta memor jangka panjang, kaayaan ieu disebut amnesia psikogenik.

Fénomena Amnesia[édit | sunting sumber]

Transient global amnesia (TGA) geus jadi fenomena anu dijelaskeun salila leuwih ti 40 taun. Sacara klinis, ieu wujud paroksismal transien kagunaan memori.[2] Geura-giru pangabisa nginget sawatara anu disimpen awét kawas memori jauh, tapi, pasien ngalaman kalengitan nu mencolok ti memori pikeun kajadian panganyarna sarta gangguan pangabisa pikeun ngabéla informasi anyar.[2] Dina sawatara perkara, tingkat kaleungitan memori retrograde hampang.[2] Loba pasien anu hariwang sarta sababaraha kali bisa ngusulkeun pertanyaan ngeunaan kajadian transpiring. Sanggeus pamariksaan status mental, fungsi basa anu diawetkan, anu némbongkeun pelestarian memori semantik sarta sintaks..[2] Perhatian kahindar, kaparigelan visual-spasial anu gembleng, sarta keterampilan sosial dipertahankeun. Gejala biasana lumangsung kurang ti 24 jam..[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
  2. a b c d e (en) [1] (Dicutat tanggal 11 Oktober 2011)
Nulis.jpg