Amnesia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Manusa poho ingetan

Amnésia nyaéta kaayaan hiji jalma anu henteu sanggup nginget kajadian mangsa katukang alatan trauma psikologis atawa alatan cidra otak disebut "amnesia".[1] Kalayan kecap séjén amnesia anu disebabkan ku tatu otak disebut "amnesia organik" sedengkeun amnesia anu disebabkan trauma psikologis disebut "amnesia fungsional".[1] Perkara amnésia mindeng lumangsung dina sawatara perkara, kawas kacilakaan anu ngeunaan bagian sirah sarta perkara panyakit anu nyambung jeung bagian otak, contona stroke, épilepsi, tumor, sarta infeksi otak.[1] Lamun memori anu leungit ngait kana kajadian anu lumangsung saméméh cidra otak, hal kasebut dipikawanoh "amnesia retograd".[1] Tapi lamun hiji jalma henteu sanggup nginget informasi kakara sanggeus cidra otak hal kasebut disebut kalayan "amnesia anretograd".[1] Sajaba cidra otak, amnésia bisa disebabkan ku hiji kajadian atawa kajadian anu ngabalukarkeun trauma sacara émosional.[1] Penderita ngalaman masalah dina memori jangka pondok, sarta memor jangka panjang, kaayaan ieu disebut amnesia psikogenik.

Fénomena Amnesia[édit | édit sumber]

Transient global amnesia (TGA) geus jadi fénoménaanu dijelaskeun salila leuwih ti 40 taun. Sacara klinis, ieu wujud paroksismal transien kagunaan memori.[2] Geura-giru pangabisa nginget sawatara anu disimpen awét kawas memori jauh, tapi, pasien ngalaman kalengitan nu mencolok ti memori pikeun kajadian panganyarna sarta gangguan pangabisa pikeun ngabéla informasi anyar.[2] Dina sawatara perkara, tingkat kaleungitan memori retrograde hampang.[2] Loba pasien anu hariwang sarta sababaraha kali bisa ngusulkeun pertanyaan ngeunaan kajadian transpiring. Sanggeus pamariksaan status mental, fungsi basa anu diawetkan, anu némbongkeun pelestarian memori semantik sarta sintaks..[2] Perhatian kahindar, kaparigelan visual-spasial anu gembleng, sarta keterampilan sosial dipertahankeun. Gejala biasana lumangsung kurang ti 24 jam..[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
  2. a b c d e (en) [1] (Dicutat tanggal 11 Oktober 2011)
Nulis.jpg