Anton Chekhov

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Anton Chekhov dina taun 1901

Anton Pavlovich Chekhov (Анто́н Па́влович Че́хов) nyaéta pangarang kahot ti Rusia kawentar utamana ngaliwatan karya-karyana dina wangun carita pondok jeung drama.[1] Lahir di Taganrog, laut Azov, 17 Januari 1860. [2] Bapana tukang dagang di toko leutik. [2] Akina budak beulian. [2] Ti leuleutik Chekhov kudu ngalaman digawé beurat. [2] Dina umur 16 taun néangan kipayah sorangan, sawatara kitu bapana kabur ti Moskow nyingkahan bui. [2] Sanggeus namatkeun sakola di kota asalna, Chekhov meunang beasiswa tur nuluykeun sakola ka paguron luhur di Moskow jurusan kedokteran. [2] Pikeun mantuan ékonomi kulawargana, inyana ngalalanyahan nulis carita-carita, lulucon, jeung artikel. [2] Taun 1884 kuliahna tamat, Chekhov boga gelar dokter, tapi jigana leuwih kairut ku dunya kapangarangan, tur éta téh dijadikeun pacarian. [2]

Réputasi kasusatraanana mekar nalika bukuna Motley Stories medal taun 1886. [2] Dina taun 1888 kasinugrahan hadiah Pushkin Prize pikeun bukuna In the Twilight. [2] Satuluyna Chekhov ngahasilkeun drama panjang anu daria, Ivanov. [2] Taun 1901 kawin ka artis ngaranna Olga Knipper. [2] Chekhov katarajang panyakit TBC nepi ka palastra tanggal 2 Juli 1904. [2]

Carpon-carpon Chekhov dianggap minangka apotheosis tina wangun dramana, sok sanajan ngan saeutik anu dianggap gedé pangaruhna kana literatur jeung pintonan drama. [1] Ti Chekhov, loba pangarang drama kontemporer anu diajar kumaha ngamangpaatkeun suasana haté. [1] Hal-hal anu katémbongna taya hartina jeung inaksi (ngaraga meneng) pikeun neuleuman jero-jerona psikologis batin tokoh-tokohna. [1] Opat drama utama Chekhov: The Seagull, Uncle Vanya, Three Sisters, jeung The Cherry Orchard mindeng dipintonkeun dina pintonan-pintonan drama modéren. [1]


Nulis.jpg



Référénsi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e http://www.lokerseni.web.id/2011/05/biografi-anton-p-chekhov.html , dikunjal tanggal 14 Nopémber 2011
  2. a b c d e f g h i j k l m Checkhov, Anton. 2001. Dongéng Cinta Kaum Paria (Tarjamah Lucia Arwita Roosari). Yogyakarta: Tarawang Press.ISBN 979-8681-67-3.