Anton Chekhov

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Anton Chekhov dina taun 1901

Anton Pavlovich Chekhov (Анто́н Па́влович Че́хов) nyaéta pangarang kahot ti Rusia kawentar utamana ngaliwatan karya-karyana dina wangun carita pondok jeung drama.[1] Lahir di Taganrog, Laut Azov, 17 Januari 1860.[2] Bapana tukang dagang di toko leutik.[2] Akina budak beulian.[2] Ti leuleutik Chekhov kudu ngalaman digawé beurat.[2] Dina umur 16 taun néangan kipayah sorangan, sawatara kitu bapana kabur ti Moskow nyingkahan bui.[2] Sanggeus namatkeun sakola di kota asalna, Chekhov meunang beasiswa tur nuluykeun sakola ka paguron luhur di Moskow jurusan kedokteran.[2] Pikeun mantuan ékonomi kulawargana, inyana ngalalanyahan nulis carita-carita, lulucon, jeung artikel.[2] Taun 1884 kuliahna tamat, Chekhov boga gelar dokter, tapi jigana leuwih kairut ku dunya kapangarangan, tur éta téh dijadikeun pacarian.[2]

Réputasi kasusatraanana mekar nalika bukuna Motley Stories medal taun 1886.[2] Dina taun 1888 kasinugrahan hadiah Pushkin Prize pikeun bukuna In the Twilight.[2] Satuluyna Chekhov ngahasilkeun drama panjang anu daria, Ivanov.[2] Taun 1901 kawin ka artis ngaranna Olga Knipper.[2] Chekhov katarajang panyakit TBC nepi ka palastra tanggal 2 Juli 1904.[2]

Carpon-carpon Chekhov dianggap minangka apothéosis tina wangun dramana, sok sanajan ngan saeutik anu dianggap gedé pangaruhna kana literatur jeung pintonan drama.[1] Ti Chekhov, loba pangarang drama kontemporer anu diajar kumaha ngamangpaatkeun suasana haté.[1] Hal-hal anu katémbongna taya hartina jeung inaksi (ngaraga meneng) pikeun neuleuman jero-jerona psikologis batin tokoh-tokohna.[1] Opat drama utama Chekhov: The Seagull, Uncle Vanya, Three Sisters, jeung The Cherry Orchard mindeng dipintonkeun dina pintonan-pintonan drama modéren.[1]


Nulis.jpg



Référénsi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e http://www.lokerseni.web.id/2011/05/biografi-anton-p-chekhov.html , dikunjal tanggal 14 Nopémber 2011
  2. a b c d e f g h i j k l m Checkhov, Anton. 2001. Dongéng Cinta Kaum Paria (Tarjamah Lucia Arwita Roosari). Yogyakarta: Tarawang Press.ISBN 979-8681-67-3.