Apache HTTP Server

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
  Apache HTTP Server
Nu ngamekarkeun: Yayasan Sofwér Apache
Versi pangpandeurina: 2.2.3 / 28 Juli 2006
Sistim operasi: antar-platform
Jinis: HTTP Server
Lisensi: GPL
Situs web: http://httpd.apache.org

Server HTTP Apache atawa Server Ramat/WWW Apache nyaéta server ramat anu bisa dijalankeun dina réa sistem operasi (Unix, BSD, Linux, Microsoft Windows sarta Novell Netware sarta platform séjénna) anu kapaké pikeun ngaladénan sarta mungsikeun loka ramat. Protokol anu dipaké pikeun ngaladénan fasilitas ramat/www ieu nyaeta ngagunakeun HTTP.

Apache ngabogaan fitur-fitur canggih kawas talatah kasalahan anu bisa dikonfigur, autentikasi basis basis data sarta séjén-séjéna. Apache ogé dirojong ku sajumlah antarbeunget pamaké basis grafik (GUI) sahingga ngoprasikeun server jadi gampang.

Apache mangrupakeun sofwer sumber bebas nu dikembangkan ku komunitas bebas anu diwangun ti pengembang-pengembang nu ditangtayungan ku Apache Software Foundation.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Mimitina, Apache mangrupa sofwer sumber bebas anu jadi alternatif tina server ramat Netscape (ayeuna dipikawanoh minangka Sun Java System Web Server). Saprak April 1996 Apache jadi server ramat pangkasohorna di internet. Dina Méi 1999, Apache dipaké di 57% ti sakabéh web server di dunya. Dina Nopémber 2005 persentase ieu naék jadi 71%. (sumber: Netcraft Ramat Server Survey, Nopémber 2005).

Asal muasalna ngaran Apache nyaeta nalika hiji server web populer anu dikembangkan dina mimiti 1995 anu ngaranna NCSA HTTPD 1.3 ngabogaan sajumlah parobahan badag tina kode asalna (patch). Saking lobana patch dina sofwer kasebut ku kituna disebut hiji server anu ngabogaan réa patch ("a patchy" server). Tapi dina kaca NLD loka ramat resmina, disebutkeun yén "Apache" dipilih pikeun ngahormatan suku asli Indian Amérika Apache (Indé), anu dipikawanoh alatan kaahlian sarta strategi perangna. Vérsi 2 ti Apache ditulis ti mimiti tanpa ngandung kode asal ti NCSA.

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Apache nyaéta komponén server ramat ti paket sofwer LAMP (Linux, Apache, Mysql, PHP/Perl/basa pamrograman Python).

Kompetitor[édit | sunting sumber]

Nurutkeun statistik ti Netcraft, Apache mangrupa server ramat anu pangréana dipaké di dunya per 2005 [1]. Microsoft Internet Information Services (IIS) mangrupa kompetitor utama Apache, dituturkeun ku Sun Java Ramat Server ti Sun Microsystem.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]