Archimedes

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Archimedes (Basa Yunani: Αρχιμήδης ) (c. 287 BC212 BC) salah saurang ahli matematika, fisika, rékayasa, astronomi, sarta filsuf Yunani lahir di koloni palabuan Syracuse, Sisilia. Archimides ku sababaraha ahli sajarah matematika dianggap salaku saurang ahli matematika nu luar biasa dina mangsa baheula; Carl Friedrich Gauss nganggap Archimides dua urang nu luar salilana (nu sejenna Isaac Newton).

Penemuan jeung karya[édit | sunting sumber]

Archimedes jadi kawentar ku hasil usahana dina "mempertahankeun" Syracuse tina serangan tentara Roma dina Perang Punic Kadua. Archimides dianggap ngusir Romawi di basisir make mesin perang jieunan sorangan, nu mampu mindahkeun kapal tur babawaanna ku cara ngadorong tali[1], sarta manggihkeun prinsip densitas jeung gaya apung, nu disebut oge prinsip Archimedes, waktu keur mandi. Dina sajarahna, Archimides terus lumpat ka jalan, bakat ku bungah kana pamanggih lumpat bari teu dibaju, bari ngagorowok "Eureka!" ("Kuring geus manggihkeun!"). Archimides diaku oge nu manggihkeun odometer dina Perang Punic Kahiji. Pamanggihna dipake keur pertahanan militer Syracuse ngalawan invasi Roma disebut cakar Archimides.

Nulis.jpg