Archimedes

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Archimedes (Basa Yunani: Αρχιμήδης ) (c. 287 BC212 BC) salah saurang ahli matematika, fisika, rékayasa, astronomi, sarta filsuf Yunani lahir di koloni palabuan Syracuse, Sisilia. Archimides ku sababaraha ahli sajarah matematika dianggap salaku saurang ahli matematika nu luar biasa dina mangsa baheula; Carl Friedrich Gauss nganggap Archimides dua urang nu luar salilana (nu séjénna Isaac Newton).

Penemuan jeung karya[édit | édit sumber]

Archimedes jadi kawentar ku hasil usahana dina "mempertahankeun" Syracuse tina serangan tentara Roma dina Perang Punic Kadua. Archimides dianggap ngusir Romawi di basisir maké mesin perang jieunan sorangan, nu mampu mindahkeun kapal tur babawaanna ku cara ngadorong tali [1], sarta manggihkeun prinsip densitas jeung gaya apung, nu disebut ogé prinsip Archimedes, waktu keur mandi. Dina sajarahna, Archimides terus lumpat ka jalan, bakat ku bungah kana pamanggih lumpat bari teu dibaju, bari ngagorowok "Eureka!" ("Kuring geus manggihkeun!"). Archimides diaku ogé nu manggihkeun odometer dina Perang Punic Kahiji. Pamanggihna dipaké keur pertahanan militer Syracuse ngalawan invasi Roma disebut cakar Archimides.

Nulis.jpg