Lompat ke isi

Areng

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Areng nyaéta résidu hideung nu eusina karbon teu murni nu dihasilkeun ku jalan ngaleungitkeun cai jeung komponén volatil tina sato atawa tutuwuhan, utamana ku jalan manaskeun kai bari dikekeb (tanpa oksigén, sabab lamun loba oksigén mah bahanna bakal kaduruk nepi ka jadi lebu).[1] Areng gula, tulang (nu loba ngandung kalsium fosfat), jeung nu séjénna ogé bisa dijieun ku cara nu sarua.

Produksi[édit | édit sumber]

Kai beunang meulahan pikeun bahan baku areng saméméh ditutup ku taneuh, nu lajeng diduruk sabudeureunana (kira taun 1890).

Areng kai téh geus dijieun ku manusa ti jaman baheula, nu sacara umum mah ku cara nungkup kai anu beunang meulahan ku taneuh liat baseuh. Lajeng, sabudeureun éta gundukan téh diduruk, sahingga ngahasilkeun kira 60% (v/v) atawa 25% (w/w) areng.

Karbon Aktip[édit | édit sumber]

Karbon aktip atawa karbon aktif nyaéta jenis karbon anu geus diolah husus boga struktur pori badag sarta aréa permukaan badag. Struktur ieu masihan karbon diaktipkeun kamampuan pikeun nyerep sareng ngabeungkeut rupa-rupa bahan kimia, gas sareng partikel anu aya di lingkungan sakurilingna. Prosés nyieun karbon aktif ngalibatkeun aktivasina bahan karbon dasar, kayaning babakan, areng batok kalapa, batubara, atawa bahan organik lianna.

Aya dua jenis karbon aktif anu biasa dipaké nyaéta karbon aktif granular jeung karbon aktif bubuk. Karbon diaktipkeun granular gaduh séréal anu langkung ageung sareng biasa dianggo dina sababaraha sistem filtrasi cai sareng gas. Samentara éta, bubuk karbon diaktipkeun dipaké dina aplikasi anu merlukeun aréa permukaan luhur, kayaning dina pengobatan karacunan atawa indigestion.

Salah sahiji kaunggulan karbon aktif nyaéta kamampuhna pikeun nyerep rupa-rupa polutan. Nalika cair atawa gas ngaliwatan karbon diaktipkeun, molekul polutan ngagantelkeun kana beungeut karbon ngaliwatan interaksi kimiawi. Prosés ieu disebut adsorpsi, sarta hasilna mangrupa cair atawa gas anu jelas tur bebas tina loba rereged.

Mangpaat karbon diaktipkeun pisan rupa-rupa, ti aplikasi industri pikeun kaséhatan sarta lingkungan. Dina industri, karbon diaktipkeun dianggo pikeun ngamurnikeun cai, ngaleungitkeun bau sareng warna, sareng pikeun pamulihan logam berharga tina runtah. Dina widang médis, karbon diaktipkeun kadang dipaké salaku pengobatan karacunan pangan atawa overdosis ubar, alatan kamampuhna pikeun nyerep racun dina saluran pencernaan. Sajaba ti éta, karbon diaktipkeun ogé dipaké dina masker hansip lebu ngajaga engapan tina partikel ngabahayakeun. Untuk industri, biasana dibutuhkeun MSDS karbon aktif.

Baca ogé[édit | édit sumber]

Sumber rujukan jeung tumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Luthfiyani, Lulu. Kamus Genggam Bahasa Sunda. Yogyakarta2016: Frasa Lingua. ISBN 9786026475275. Diakses tanggal 23 Nopember 2019.