Aspirin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aspirin
Aspirin-skeletal.svg
Aspirin-B-3D-balls.png
Data klinis
Pelafalanacetylsalicylic acid /əˌstəlˌsælɪˈsɪlɪk/
Nama dagangBayer Aspirin, many others
SinonimCitakan:Infobox drug/localINNvariants
AHFS/Drugs.comCitakan:Drugs.com
MedlinePlusa682878
License data
Kategori
kehamilan
Jalur
pemberian
by mouth, rectal, lysine acetylsalicylate may be given intravenously or intramuscularly
Kode ATC
Legal status
Legal status
  • AU: OTC except when given intravenously (in which case it is schedule 4), used in animal medicine (schedule 5/6) or when the dose is higher than usual.
  • UK: General sales list (GSL, OTC)
  • US: OTC / Rx-only
Pharmacokinetic data
Bioavailabilitas80–100%[3]
Ikatan protein80–90%[2]
MétabolismeuLiver, (CYP2C19 and possibly CYP3A), some is also hydrolysed to salicylate in the gut wall.[2]
Eliminasi waktu-paruhDose-dependent; 2 h to 3 h for low doses (100 mg or less), 15 h to 30 h for large doses.[2]
EksresiUrine (80–100%), sweat, saliva, feces[3]
Identifiers
Nomor CAS
PubChem CID
IUPHAR/BPS
DrugBank
ChemSpider
UNII
KEGG
ChEBI
ChEMBL
PDB ligan
ECHA InfoCard100.000.059 Edit this at Wikidata
Chemical and physical data
RumusC9H8O4
Massa molar180.158[4] g·mol−1
3D model (JSmol)
Massa jenis1.40 g/cm3
Titik lebur136 °C (277 °F) [4]
Titik didih140 °C (284 °F) (decomposes)
Kelarutan dalam air3g/L
  (verify)

Aspirin nyaéta salah sahiji ubar nu pangkolotna didunya. Ieu ubar mimiti ka catet dipaké ku bangsa Sumeria jeung Mesir pikeun ubar sapopoé, utama na pikeun ngubaran kanyeri. Jaman bahela mah aspirin téh dijieunna tina pepelakan daun willow.[5] Hippocrates ogé ngembangkeun aspirin liwat ekstrak ieu pepelakan.[5] Tuluy, loba pangnalungtik dikembangkeun pikeun néeangan rupa-rupa khasiat ti aspirin jeung dosis nu dipake.[5] Faktana, jaman kiwari aspirin nu bisa ngubaran loba masal-masalah kasehatan.[5]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Aspirin Use During Pregnancy". Drugs.com. 2 April 2018. Diakses tanggal 29 December 2019. 
  2. a b c Brayfield, A, ed. (14 January 2014). "Aspirin". Martindale: The Complete Drug Reference. Pharmaceutical Press. Diakses tanggal 3 April 2014. 
  3. a b "Zorprin, Bayer Buffered Aspirin (aspirin) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more". Medscape Reference. WebMD. Diarsipkan dari versi asli tanggal 7 April 2014. Diakses tanggal 3 April 2014. 
  4. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama b92
  5. a b c d "Obat Aspirin, Apa Manfaatnya dan Apa Efek Sampingnya?" (dalam bahasa id-ID). Hello Sehat. 2017-02-17. https://hellosehat.com/hidup-sehat/fakta-unik/baik-buruknya-aspirin-obat-sejuta-umat/. Diakses pada 2017-10-20