Bérak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bérak

Bérak nyaéta hiji bahan anu dipaké pikeun ngarobah sipat fisik, kimia atawa biologi taneuh ku kituna jadi leuwih alus pikeun pertumbuhan pepelakan.[1] Kaasup dina pengertian ieu téh méré bahan kapur jeung maksud pikeun ngaronjatkeun ph taneuh anu masam, méré legin babarengan binih pepelakan kacang-kacangan sarta pemberian pembenahan taneuh (soil conditioner) pikeun ngabenerkeun sipat fisik taneuh. Kitu ogé pemberian uréa dina taneuh anu miskin baris ngaronjatkeun kadar N dina taneuh éta. Kabéh usaha éta dingaranan pamupukan. Ku kituna bahan kapur, legin, pembenah taneuh sarta uréa disebut bérak.[2]

Dina pengertian anu husus, bérak nyaéta hiji bahan anu ngandung hiji atawa leuwih hara pepelakan. Kalayan pengertian ieu, ti kagiatan anu disebutkeun di luhur ngan uréa anu dianggap bérak alatan bahan kasebut anu ngandung hara pepelakan nyaéta nitrogén.[2]

Bahan pikeun Bérak[édit | édit sumber]

sajaba ngandung hara pepelakan umumna ngandung bahan séjén, nyaéta: Zat nu mawa atawa karier (carrier). Double superfosfat (DS): zat nu mawana nyaéta CaSO4 sarta hara pepelakanana fosfor (P).[3]

Macam-macam Bérak[édit | édit sumber]

  • Berdasarkeun sumber bahan: oraganik alami, Kimia atawa bérak buatan[4]
  • Berdasarkeun bentuk fisik: onggokan, remahan, Butiran, kristal jeung cair[4]
  • berdasarkeun kandunganna: tunggal, majemuk, jeung mikro hara (micronutrients)[4]

Pungsi Bérak[édit | édit sumber]

  • Nyuburkeun taneuh[4]
  • Bérak nutrisi pikeun taneuh[4]
  • Ngahirupkeun deui jasad rénik nu aya dina taneuh[4]
  • pupuk oraganik dirancang supaya taneuh aman pikeun lingkungan[4]
  • Ngarangsang tanaman supaya tumbuh alus[4]
  • Nyegah tanaman tina hama jeung panyakit[4]
  • Naékeun mutu jeung produktivitas tanaman[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id)[http=//repository.usu.ac.id/bitstream/123456789/23122/4/Chapter%20II.pdf](diakses kaping 13 november 2011)
  2. a b (id)[1](diakses kaping 13 november 2011)
  3. (id)[2](diakses kaping 13 november 2011)
  4. a b c d e f g h i j (id)[3](diakses kaping 3o november 2011)