Bani Umayyah

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bani Umayyah (Basa Arab : بنو أمية , Bani' Umayah , Karajaan Umaiyah, Umaiyah), atanapi Khalifah Umayyah, nyaeta mangrupikeun khilafah Islam anu munggaran saatos pamaréntahan Khulafaur Rashidin anu maréntah ti 661 dugi ka 750 di Bojong Arab sareng lingkunganana (rébuan kota di Damaskus); ogé ti 756 nepi ka 1031 di Cordoba , Spanyol ogé Khalifah Calvary. Ngaran dinasti ieu nujulna kana Umayyah bin 'Abd asy-Shams, Nyaeta datuk ka tukang-na khalifah munggaran Umayyah, Muawiyah bin Abu Sufyan atanapi kadang ogé disebut Muawiyah I.

Kahirupan Bani Umaiyah[édit | édit sumber]

Taun 661 M Muawiyah janten khalifah sareng ngadegkeun Barudak Ummayyah. 670 M Éspansi ka Afrika Kalér (Nalukkeun Kabul). 677 M Nalukkeun Samarkand sareng Tirmiz. Serangan dina Konstantinopel. 680 M Pupusna Muawiyah. Yazid kuring munggah tahta. Kajadian rajapati Husain. 685 M Khalifah Abdul-Malik mastikeun basa Arab minangka jadi basa resmi nu bakal dijadikeun bahasa asli. 700 M Kampanye ngalawan Barbarians di Afrika Kalér. 711 M Nalukkeun Spanyol, Sind, sareng Transoxiana. 713 M Nalukkeun Sultan. 716 M Serangan dina Konstantinopel. 717 M Umar bin Abdul-Aziz janten khalifah. Réformasi masif dijalankeun. 725 Maséhi - Tentara Muslim nangkep Nimes di Perancis . 749 M - Kekalahan tentara Umaiyah di Kufah , Irak ngalawan tentara Abbasiyah . 750 M - Damaskus direbut ku tentara Abbasiyah . Ragrag Khalifah Barudak Ummah. 756 M - Abdurrahman Ad-Dakhil janten khalifah muslim di Córdoba. Misahkeun dirina tina Abbasiyah.

M nyaeta Taun Masehi

Kakhalifahan di Damsik[édit | édit sumber]

  • Muawiyah I bin Abu Sufyan, 41-61 H / 661 - 680 M.
  • Yazid I bin Muawiyah, 61-64 H / 680 - 683 M.
  • Muawiyah II bin Yazid, 64-65 H / 683 - 684 M.
  • Marwan I bin al-Hakam, 65-66 H / 684 - 685 M.
  • Abdullah bin Zubair bin Awwam, (pamaréntahan Transisiasi, sanes Umayyah).
  • Abdul-Malik bin Marwan, 66-86 H / 685 - 705 M .
  • Al-Walid I bin Abdul-Malik, 86-97 H / 705 - 715 M.
  • Sulaiman bin Abdul-Malik, 97-99 H / 715 - 717 M.
  • Umar II bin Abdul-Aziz, 99-102 H / 717 - 720 M.
  • Yazid II bin Abdul-Malik, 102-106 H / 720 - 724 M.
  • Hisyam bin Abdul-Malik, taun 106-126 H / 724 - 743 M.
  • Al-Walid II bin Yazid II, taun 126-127 H / 743 - 744 M.
  • Yazid III bin al-Walid, taun 127H/744M.
  • Ibrahim bin al-Walid, taun 127H/744M.
  • Marwan II bin Muhammad (maréntah di Harran, Jazira), taun 127-133 H/744-750 M.

Pamarentahan di Cordoba[édit | édit sumber]

Abdur-rahman I, taun 756-788

Hivesam I, taun 788-796

Al-Hakam I, taun 796-822

Abdur-rahman II, taun 822-888

Abdullah bin Muhammad, taun 888-912

Abdur-rahman III, taun 912-929

Masa di Cordoba

Abdur-rahman III, taun 929-961

Al-Hakam II, taun 961-976

Hieram II, taun 976-1008

Muhammad II, taun 1008-1009

Sulaiman, taun 1009-1010

Haryam II, taun 1010-1012, dipulangkeun taun 1012-1017

Abdur-rahman IV, taun 1021-1022

Abdur-rahman V, taun 1022-1023

Muhammad III, taun 1023-1024

Hisham III, taun 1027-1031.