Bani Umayyah

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bani Umayyah (Basa Arab : بنو أمية , Bani' Umayah , Karajaan Umaiyah, Umaiyah), atanapi Khalifah Umayyah , nyaeta mangrupikeun khilafah Islam anu munggaran saatos pamaréntahan Khulafaur Rashidin anu maréntah ti 661 dugi ka 750 di Bojong Arab sareng lingkunganana (rébuan kota di Damaskus); ogé ti 756 nepi ka 1031 di Cordoba , Spanyol ogé Khalifah Calvary. Ngaran dinasti ieu nujulna kana Umayyah bin 'Abd asy-Shams, Nyaeta datuk ka tukang na khalifah munggaran Umayyah, Muawiyah bin Abu Sufyan atanapi kadang ogé disebut Muawiyah I.

Kahirupan Bani Umaiyah[édit | édit sumber]

661 M Muawiyah janten khalifah sareng ngadegkeun Barudak Ummayyah. 670 M Éspansi ka Afrika Kalér . Nalukkeun Kabul. 677 M Nalukkeun Samarkand sareng Tirmiz. Serangan dina Konstantinopel. 680 M Pupusna Muawiyah. Yazid kuring munggah tahta. Kajadian rajapati Husain. 685 M Khalifah Abdul-Malik mastikeun basa Arab minangka basa resmi. 700 M Kampanye ngalawan Barbarians di Afrika Kalér. 711 M Nalukkeun Spanyol , Sind , sareng Transoxiana . 713 M Nalukkeun Sultan . 716 M Serangan dina Konstantinopel . 717 M Umar bin Abdul-Aziz janten khalifah. Réformasi masif dijalankeun. 725Maséhi - Tentara Muslim nangkep Nimes di Perancis . 749M- Kekalahan tentara Umaiyah di Kufah , Irak ngalawan tentara Abbasiyah . 750M- Damaskus direbut ku tentara Abbasiyah . Ragrag Khalifah Barudak Ummah. 756M- Abdurrahman Ad-Dakhil janten khalifah muslim di Córdoba. Misahkeun dirina tina Abbasiyah .

Kakhalifahan di Damsik:[édit | édit sumber]

Muawiyah I bin Abu Sufyan, 41-61 H / 661 - 680 M

Yazid I bin Muawiyah, 61-64 H / 680 - 683 M

Muawiyah II bin Yazid, 64-65 H / 683 - 684 M

Marwan I bin al-Hakam, 65-66 H / 684 - 685 M

Abdullah bin Zubair bin Awwam , (pamaréntahan Transisiasi, sanes Umayyah).

Abdul-Malik bin Marwan, 66-86 H / 685 - 705 M

Al-Walid I bin Abdul-Malik, 86-97 H / 705 - 715 M

Sulaiman bin Abdul-Malik, 97-99 H / 715 - 717 M

Umar II bin Abdul-Aziz, 99-102 H / 717 - 720 M

Yazid II bin Abdul-Malik, 102-106 H / 720 - 724 M

Hisyam bin Abdul-Malik, taun 106-126 H / 724 - 743 M

Al-Walid II bin Yazid II, taun 126-127 H / 743 - 744 M

Yazid III bin al-Walid, taun 127H/744M

Ibrahim bin al-Walid, taun 127H/744M

Marwan II bin Muhammad (maréntah di Harran, Jazira), taun 127-133 H/744-750 M

Pamarentahan di Cordoba[édit | édit sumber]

Abdur-rahman I, taun 756-788

Hivesam I, taun 788-796

Al-Hakam I, taun 796-822

Abdur-rahman II, taun 822-888

Abdullah bin Muhammad, taun 888-912

Abdur-rahman III, taun 912-929

Masa di Cordoba

Abdur-rahman III, taun 929-961

Al-Hakam II, taun 961-976

Hieram II, taun 976-1008

Muhammad II, taun 1008-1009

Sulaiman, taun 1009-1010

Haryam II, taun 1010-1012, dipulangkeun taun 1012-1017

Abdur-rahman IV, taun 1021-1022

Abdur-rahman V, taun 1022-1023

Muhammad III, taun 1023-1024

Hisham III, taun 1027-1031.