Bojong

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pameungpeuk di Garut, hiji conto daratan anu nyolongodor ka sagara

Bojong/bobojong/(tanjung) nyaéta ngaran anu dipaké pikeun nyebutkeun kana hiji tempat/daratan anu nyolongodor ka cai[1], bisa waé cai dina harti (talaga, situ, walungan, sagara, jeung sajabana).[2] Bojong mangrupa hiji panungtungan anu euwuh deui jalan pameuntasan, ku alatan ieu ngaran tempat disababaraha daérah disaluyukeun kana kaayaan taneuh mangsa harita, Contona waé ngaran daérahna Bojong, bisa waé hartina kaayaana éta tempat di juru/panungtungan/sisi cai".[3] Bojong dina kaayaanna bisa wai hiji daérah/daratan rada luhur, ngagawir, naha taneuh atawa tina batu anu pernahna dikurilingan ku cai.[4]

Pedaran[édit | édit sumber]

Di Bandung loba manggihan daérah anu baheulana mangrupa sisi talaga : timimiti Majalaya, Banjaran nepikeun ka Cililin .[5] aya sababaraha daérah anu dimimitian ku kecap bojong, meureun éta nembongkeun kaayan mangsa harita saperti :Bojong, Desa Bojongmalaka, Bojongsoang, Bojongsari, Bojongkunci, Bojongmanggu, jeung réa deui anu séjéna.

Dina sajarahna daérah bojong geus jadi hiji tempat anu merenah pisan dipaké ngawangun bénténg atawa pos jaga contona anu aya di Irlandia, dayeuh kolot Ras Bar Balla di Somalia kidul, kabehanana diwangun dina luhureun bojong.[6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Bobojong téh hartina
  2. Bojong téh taneuh anu nyolongodor ka tengah
  3. Hartina bojong nyaéta
  4. [Arinton Puja I. G. N., Waluyo Harry, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Direktorat Jenderal Kebudayaan, Direktorat Sejarah dan Nilai Tradisional, Proyek Inventarisasi dan Pembinaan Nilai-Nilai Budaya, 1989, ditempo 27 Mei 2016]
  5. Haryoto Kunto,Semerbak bunga di Bandung Raya, Granesia, 1986
  6. Sanseverino, Hilary Costa (1983). "Archaeological Remains on the Southern Somali Coast". Azania: Archaeological Research in Africa 18 (1): 151-164. doi:10.1080/00672708309511319. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00672708309511319#.VGJ0To938jg. Diakses pada 11 November 2014. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Bojong atawa Bobojong
  2. Harewos Bojong
  3. Bojong hartina
Nulis.jpg