Situ

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Situ di Bariloche, Argéntina
Situ jieunan di Keukenhof, Walanda

Situ atawa talaga téh nyaéta cai ngaplak di hiji tempat anu lega balukar tina leburna gletser atawa ceuyahna cinyusu (mata air).. Lolobana situ di dunya téh eusina cai tawar jeung ngampar di beulahan bumi béh kalér dina latitude nu leuwih luhur. Dina ékologi, lingkungan situ disebut lacustrine. Situ gedé kadang-kadang disebut "sagara di daratan", sabalikna sagara leutik sakapeung sok disebut situ. Istilah situ ogé digunakeun keur nerangkeun fitur saperti Situ Eyre nu mangrupa léngkob garing nu keusian cai alatan usum hujan nu ngagebrét. [1] Di dunya nagara Finlandia katelah "nagara sarebu situ" jeung Minnesota katelah "wilayah sapuluh rebu situ".

Wanda Situ[édit | édit sumber]

Dumasar cara kawangunna téh, situ dibédakeun jadi kieu.

  1. Situ téktonik, situ nu diwangun ku turunna bumi lantaran ngagésér atawa ngarekahan.
  2. Volcanic tasik, situ nu diwangun ku aktivitas vulkanik/gunung.
  3. Lake tektovulkanik, situ nu diwangun ku aktivitas tektonisme jeung vulkanik
  4. Tasik dam Alam, situ nu diwangun ku walungan nu kabendung ku lava waktu gunung bitu lumangsung.
  5. Lake karst, situ anu diwangun ku disolusi taneuh batu kapur.
  6. Situ glasial, situ nu diwangun tina és nu leyur / wewengkon garingna és anu saterusna kaeusian cai.
  7. Jieunan tasik, situ nu diwangun ku kagiatan manusa,[1]

Loba ogé situ jieunan sarta diwangun keur PLTA, rékréasi, industri, tatanén, atawa keur nyadiakeun cai doméstik.

Asal-usul situ alam[édit | édit sumber]

Tina jihat géologis, umur situ téh lolobana mah kaitung ngora kénéh, sabab kaurugan ku prosés alami sarupaning érosi sahingga situna beuki lila beuki déét, atawa situna bedah.

Situ panglegana dumasar buana[édit | édit sumber]

Situ-situ panggedéna (lega pabeungeutannana) dumasar buana nyaéta:

Catetan: Situ Maracaibo bisa dianggep minangka situ panglegana di Amérika Kidul. Situ ieu ngampar sarua jeung luhurna cai sagara tur nuluy ka cai sagara, ku sabab éta leuwih hadé disebut teluk.

Rupa-rupa Situ[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Lake Classification Systems
  2. http://www.highestlake.com/ Lists of the highest lakes in the US and the world

Tumbu luar[édit | édit sumber]