Laut Mati

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Citakan:Kotak info danau

wisatawan ieu maca koran nalika ngambang di Laut Mati

Laut mati (atawa Laut maot) mangrupakeun situ anu ngalir di wewengkon antara Israél , Paléstina jeung Yordania . [1] di 417,5 m di handap tingkat laut , titik panghandapna dina beungeut bumi . [2] Laut Mati perenahna dina wates antara Yordania jeung bagéan barat Paléstina , Laut Mati boga titik panghandapna di bumi di 1.300 kaki (400m) dihandap beungeut laut . [2]

Dina géologi Laut Mati diwangun tilu juta taun ka tukang lamun retakan leutik timbul di Lebak Yordan <i id="mwGg">(Yordania Riff Valley)</i> dimana caina laut lawang na dikumpulkeun, iklim geus garing na évaporasi jangkungna ngaronjatkeun konsentrasi mineral dina cai . [2] Uyah , jeruk sarta gips dikandung dina sagala retakan ieu sarta ngabentuk hiji danau anu ngandung uyah. [2]

disebut Laut Mati lantaran euweuh formulir hirup nu bisa salamet dina cai uyah ieu. [2] Laut Mati boga eusi uyah pangluhurna ti peuntas laut di dunya . [3] Uyah eusi ngeunaan 32% dibandingkeun jeung tingkat uyah rata-rata 3% di Laut Tengah atawa Tengah . [2] Ti mimiti bahan ngandung di Laut Mati anu dipikawanoh boga épék mun ngageuliskeun kulit . [2] Ku nerapkeun leutak pikeun awak, mineral anu dikandung dina eta kabuktian ngaronjatkeun kulit, sirkulasi getih sarta bisa mantuan kaséhatan . [2] Ieu geus lila dipikawanoh ku Raja Suleman , Cleopatra na Herodes ngarah indit ka Laut Mati pikeun ménta épék ieu. [2]

nami[édit | édit sumber]

laut asin[édit | édit sumber]

Dina Ibrani , Laut Mati téh "Yam ha-Melah", hartina "uyah laut" atawa "Laut Mati". Istilah ieu ogé paling loba dipaké dina bagéan ti Perjanjian Old dina Alkitab Kristen di Indonesia , ti buku munggaran tina Taurat nyaeta kitab Kajadian ( Genesis 14: 3 ), lajeng Kitab Nomer ( Nomer 34: 3, 12 ), Deuteronomy ( Deuteronomy 3 : 17 ), Yosua ( Yosua 3:16; 12: 3; 15: 2, 5; 18:19 ), Kitab 2 Babad ( 2 Babad 20: 2 ), dugi waktu pengasingan ka Babul ( abad ka-6 SM ) , nyaéta Kitab Ezekiel ( Ezekiel 47: 8 ).

laut maot[édit | édit sumber]

Dina prosa kadangkala dipaké istilah "Yam ha-Mavet" (ים המוות, "laut maot" atawa "Laut Mati"), sabab sahiji kalangkaan hirup akuatik. Dina basa Arab , Laut Mati disebut "Al-Bahr Al-Mayyit sora" ( "Laut Mati"), atawa kirang umum "ᵘ bahr ᵃ LUT (بحر لوط," Laut Lot "). Istilah "Laut Mati" henteu dipaké dina Alkitab Indonesian versi nu anyar International Vérsi .

laut Zoar[édit | édit sumber]

ngaran séjén dina sajarah basa Arab teh "Laut Zoar ", sanggeus ngaran kota pangdeukeutna dina poé éta Perjanjian Old dina Alkitab .

laut Asphaltite[édit | édit sumber]

Yunani disebut "Danau Asphaltites" ( Yunani loteng ἡ Θάλαττα ἀσφαλτῖτης, anjeunna Thalatta asphaltĩtēs, "Laut Asphaltite").

laut wétan[édit | édit sumber]

Alkitab ogé nyaéta panggero eta "Yam ha-Mizrahi" (ים המזרחי, "Laut Wétan"). [4]

laut maot[édit | édit sumber]

Dina Ibrani Alkitab ogé digunakeun istilah "Yam ha-'Ărāvâ" (ים הערבה, "Laut Mati"), sanajan dina 3 kaluar tina 5 kali penyebutannya salawasna digunakeun istilah "Laut Mati, Laut Asin,", sahingga jelas yén dua istilah ieu mangrupakeun sinonim. [5]

rujukan[édit | édit sumber]

  1. (Basa Inggris)G.A Smith, Historical Geography of the Holy Land, 1931, p 499-516
  2. a b c d e f g h i (Basa Inggris)[http://www.new7wonders.com/community/en/new7wonders/new7wonders_of_nature/dead_sea'. Diakses pada 8 Juni 2010.
  3. (Basa Inggris)D Baly, The Geography of the Bible, 1958, p 202-210
  4. Citakan:Alkitab
  5. Citakan:Alkitab, Citakan:Alkitab, Citakan:Alkitab dalam zaman Musa dan Yosua dalam abad ke-15 SM, menulis "Laut Araba, yakni Laut Asin", sedangkan 2 ayat lain Citakan:Alkitab dan Citakan:Alkitab (yang terakhir ini dari abad ke-8 SM): hanya menyebut "Laut Araba" saja tanpa rujukan kepada "Laut Asin", meskipun jelas yang dimaksudkan adalah tempat yang sama.

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]