Batuan beku

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Conto batuan beku; jalur nu warnana leuwih ngora nuduhkeun arah aliran lava

Batuan beku atawa batuan igneus (ti Basa Latin: ignis, "seuneu") nyaéta sabangsaning batuan nu kawangun tina magma nu niisan tur neuasan, kalayan atawa tanpa prosés kristalisasi, boh dina sahandapeun pabeungeutan minangka batuan intrusif (plutonik) atawa di saluhureun pabeungeutan minangka batuan ékstrusif (vulkanik). Magma ieu asalna bisa tina batuan satengah cair atawa batuan nu geus aya, boh dina mantel atawa intip bumi. Ilaharna, prosés lééhna kajadian alatan salah sahiji tina prosés-prosés ieu: naékna suhu, nurunna tekenan, atawa parobahan komposisi. Leuwih ti 700 tipe batuan beku geus hasil dijéntrékeun, lolobananana kawangun dina sahandapeun pabeungeutan intip bumi.

Tumbu luar[édit | édit sumber]


Erdkruste-i.jpg