Beruk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Beruk
Crab-eating Macaque
Crab-eating Macaque
Macaca fascicularis
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Fila: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Primates
Kulawarga: Cercopithecidae
Marga: Macaca
Lacepede, 1799
Spésiés

tempo téks

Beruk ngabentuk marga Macaca ti monyét Dunya Buhun (Ing. Old World monkeys).

Beruk mangrupakeun monyét genus primata anu panglobana nyebar, sagigireun manusa, ti Afrika kalér nepi ka Jepang. Kiwari geus aya salapan welas spésiés beruk nu geus dipiwanoh, kaasup monyét geus pisan dipiwanoh ku masarakat awam, kayaning Beruk Résus (Rhesus Macaque, Monyét Résus téa), Macaca mulatta, jeung Beruk Barbari (Barbary Macaque), M. sylvanus, hiji koloni nu hirup di pagunungan Jabal Torik. Najan sababaraha spésiésna teu buntutan, jeung kusabab kitu sok diaku kera (Ing. ape), bisa dipastikeun yén mémang bener monyét, nu taya patalina jeung kera gedé (Ing. great ape) dina kulawarga Hominidae atawa kera leutik dina kulawarga Hylobatidae.

Sababaraha spésiés beruk geus loba dipaké pikeun panalungtikan médis.

Ahir 1990-an kapanggih yén ampir sakabéh (90%-an) beruk kukutan atawa beunang néwak mawa virus hérpes-B. Virus ieu teu nanaon pikeun beruk, tapi bahya pisan mun népa ka manusa.

Daptar spésiés[édit | sunting sumber]

Beruk Malaysia

Marga Macaca

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]