Biantara

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Tujuan Biantara[édit | édit sumber]

•mere hiji pemahaman atawa informasi kabatur •mangaruhan batur sangkan daek nuturkeun kahayang urang jeung resep rela

Jenis-jenis / Macem-macem / Sipat-sipat Biantara[édit | édit sumber]

Dumasar dina sipat ti eusi biantara, biantara bisa dibédakeun jadi:

  • Biantara Bubuka, nyaéta biantara singget anu dibawakeun ku pamaca acara atawa mc.
  • Biantara pengarahan nyaéta pidato pikeun ngarahkeun dina hiji pasamoan.
  • Biantara Pangbagéa, nyaéta mangrupa biantara anu ditepikeun dina hiji acara kagiatan atawa kajadian nu tangtu anu bisa dipigawé ku sawatara urang jeung wayah anu kawates sacara gunta-ganti.
  • Biantara Paresmian, nyaéta biantara anu dipigawé ku jelema anu berpengaruh pikeun ngaresmikeun hiji hal.
  • Biantara Laporan, nyaéta biantara anu eusina nyaéta ngalaporkeun hiji pancén atawa kagiatan.
  • Biantara Pertanggungjawaban, nyaéta biantara anu eusina hiji laporan pertanggungjawaban.

Padika Biantara[édit | édit sumber]

Téknik atawa padika dina ngabawakeun hiji biantara di hareup umum:

  • Padika ngapalkeun, nyaéta nyieun hiji rencana biantara tuluy ngapalkeunana kecap pér kecap.
  • Padika sarta merta, nyaéta ngabawakeun biantara tanpa persiapan sarta ngan ngandelkeun pangalaman sarta wawasan. Biasana dina kaayaan darurat teu kaduga loba ngagunakeun tehnik sarta merta.
  • Padika naskah, nyaéta pidato kalayan ngagunakeun naskah anu geus dijieun saméméhna sarta umumna dipaké dina biantara-biantara resmi.

Persiapan Biantara[édit | édit sumber]

Saméméh méré biantara di hareup umum, aya alusna pikeun ngalakonan persiapan di handap ieu:

  • Wawasan pareungeu biantara sacara umum
  • Nyaho lila wayah atawa durasi biantara anu baris dibawakeun
  • Nyusun kecap-kecap anu gampang dipahaman sarta jelas
  • Nyaho jenis biantara sarta téma acara.
  • Nyiapkeun bahan-bahan sarta perlengkapan biantara, jsb.

Carangka Susunan Biantara[édit | édit sumber]

Skema susunan hiji biantara anu alus:

  • Bubuka kalayan salam pamuka
  • Pendahuluan anu saeutik ngagambarkeun eusi
  • Eusi atawa materi biantara sacara sistematis: maksud, tujuan, sasaran, rencana, léngkah, jsb.
  • Panutup (kacindekan, harepan, talatah, salam panutup, jsb)

Unsur-unsur Biantara[édit | édit sumber]

Unsur-unsur dina biantara nyaéta panyarios, bahan/materi panyariosan, objek atawa pangreungeu, sarta téma. Katilu unsur kasebut silih mangaruhan hiji jeung nu séjén. Leungitna salah sahiji unsur kasebut di luhur, baris ngabalukarkeun katimpangan dina biantara.

Hal-hal anu diperhatikeun dina biantara[édit | édit sumber]

Hal-hal anu diperhatikeun dina biantara nyaéta:

  • Vokal/sora kudu béntés/jelas,
  • Lentong jeung wirahmana merenah
  • Kudu nyunda,
  • Henteu teugeug atawa dialeu-aleu teuing, teu gancang teuing jeung henteu acad teuing,
  • Kudu miboga pangaweruh anu jembar pangpangna nu patali jeung materi acara anu di MC-anna katut nu rek ngeusian éta acara boh jalma boh kasenian atawa lianna,
  • Kudu pinter ngareka basa anu orisinil, surti kana kahayang pamiarsa, kudu miboga sikep anu hadé (tatakrama, paroman gerik-gerik lianna),
  • Mibanda rasa humor (sense of humor) nu luhur utamana dina acara-acara mu sipatna hiburan pikeun ngahirupkeun suasana.