Bujur nodeu naék

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Bujur nodeu rumonjat)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bujur nodeu naék (☊ atawa Ω) nyaéta salah sahiji élemen orbit nu dipaké pikeun nangtukeun orbit hiji banda di angkasa. Bujur nodeu naék mangrupa juru ti arah référénsi nu disebut asal bujur nojo ka arah nodeu naék nu diukur dina widang référénsi.[1] Widang référénsi jeung asal bujur nu mindeng dipaké ngawengku:

Dina perkara béntang binér nu ngan bisa kapiwanoh ku cara panalingaan visual, teu mumkin pikeun nangtukeun nodeu mana nu naék jeung nurun. Ku kituna, paraméter orbit nu kacatet nyaéta bujur nodeu, Ω, nyaéta bujur nu nodeu-na mibanda bujur antara 0 jeung 180 darajat.[5], chap. 17;[4], p. 72.

Iitungan ti véktor angger[édit | édit sumber]

Dina astrodinamika bujur nodeu naék bisa diukur ti véktor moméntum juru rélatif spésifik h saperti kieu:

Di dieu, n=(nx, ny, nz) nyaéta véktor nu nyanghareup ka nodeu naék. Widang référénsina dianggap minangka widang-xy, jeung asal bujur dianggap minangka sumbu-x positif. k nyaéta véktor satuan (0, 0, 1), nyaéta véktor normal kana widang référénsi xy.

Pikeun orbit non-inklinasi (jeung inklinasi nol), Ω teu didéfinisikeun. Pikeun iitunganna, Ω sarua jeung nol; hartina, nodeu naék téh ditempatkeun di arah référénsi, sarua jeung ngantep titik n nyanghareup ka sumbu-x positif.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Parameters Describing Elliptical Orbits, web page, accessed May 17, 2007.
  2. a b Orbital Elements and Astronomical Terms, Robert A. Egler, Dept. of Physics, North Carolina State University. Web page, accessed May 17, 2007.
  3. Keplerian Elements Tutorial, amsat.org, accessed May 17, 2007.
  4. a b The Binary Stars, R. G. Aitken, New York: Semi-Centennial Publications of the University of California, 1918.
  5. a b Celestial Mechanics, Jeremy B. Tatum, on line, accessed May 17, 2007.