Bukit Golgota

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Situs tradisional Golgota, dina gareja " Garéja tina Sepulcher Suci ".

Calvary ( Basa Yunani: Γολγοθα , Golgota; ogé diéja "Golgatha"; dina basa Inggris mindeng dipaké nami "Calvary") nyaéta situs nu Crucifixion Yesus nurutkeun kana Kitab Suci Kristen nu deukeut Yerusalem , urang Israil . [1]

nami[édit | édit sumber]

"Golgota" (Γολγοθα) mangrupakeun transkripsi tina Yunani Kecap Aram "Gûlgaltâ" (baca: gulgalta), anu hartina 'tangkorak' ( Mateus 27:33; Tandaan 15:22; Lukas 23:33 ). [2] Ngaranna ieu diadaptasi pikeun ngabentuk tempat rounded kawas tangkorak. Alkitab ditarjamahkeun istilah nu hartina "tempat tangkorak" ( Basa Inggris: place of [the] skull di Yunani Κρανίου Τόπος (Kraníou topos), sarta dina basa Latin Calvariae Locus, dimana istilah "Calvary" ( Basa Inggris: Calvary

The étimologi ti istilah "tempat nu tangkorak" dumasar akar kata kerja Ibrani גלל GLL, nu diturunkeun tina kecap Hebrew keur "tangkorak", גֻּלְגֹּלֶת (gulgōleṯ). [3] Sajumlah guaran alternatif dibikeun pikeun ngaran ieu. Aya anu proposing ngaran nyata ieu Gol Go Aramnya tha hiji, hartina pasir panghukuman, dipikaresep sarua lokasi Goatha disebutkeun dina kitab Yermia , [4] dina ngajéntrékeun géografi Yerusalem. [5] katerangan sejen nyaeta tempat nyaeta situs ngeunaan dijalankeunnana publik judgment, supaya ngaran nujul kana Jumlah tangkorak anu ditinggalkeun balik ka kapanggih aya, [6] atanapi yén éta téh ka pemakamam umum, sarta ngaran nu nujul kana tulang anu dikubur di dinya. [5]

Catetan Alkitab[édit | édit sumber]

Tempat sahiji Crucifixion Yesus geus dirékam dina sakabéh opat injil dina Perjanjian Anyar dina Alkitab Kristen :

  • Injil Mateus : Ngarah sumping ka lelewek Golgota, anu hartina Tempat tina Tangkorak. [7]
  • Injil Tandaan : Éta dibawa Yesus ka lelewek Golgota, anu hartina Tempat tina Tangkorak. [8]
  • Lukas : Nalika aranjeunna datang ka tempat disebut Tangkorak, aranjeunna disalib anjeunna jeung penjahat, salah on nya kan jeung lianna di kénca-Na. [9]
  • Injil Yohanes : Anjeunna, bearing cross-Na indit mudik kana lelewek Tempat tina Tangkorak, dina Ibrani, Golgota. [10]

lokasi[édit | édit sumber]

Peta illustrates lokasi alternatif Golgota. Di jaman kuno, tembok kota kidul ngalegaan nepi ka Torowongan of Hezekiah .

Ti abad ka-6 tempat ieu dipaké salaku nami gunung, [11] sarta naékna leutik ti taun 333. [5] The injil ngajelaskeun salaku "titik" nu rada deukeut ka kota Yerusalem , jadi jalma nu kaluar bisa maca prasasti "Yesus tina Nasaret, Raja urang Yahudi" ( INRI ). [12]

tempat ieu ogé bisa disebutkeun "luar tembok kota" </ ref> Ibrani 13:12 </ ref> Salaku tempat palaksanaan na kuburan, nu Calvary ieu lokasina di luar témbok kota. laporan fits jeung panempatan tradisional. Taun 2007 Dan Bahat, urut Kota ahli ngeunaan jaman baheula Yerusalem sarta Professor of Land of Studi Israel di Bar-Ilan Universitas, nyebutkeun yen "Genep pakuburan ti abad kahiji geus kapanggih di wewengkon sabudeureun" Garéja tina Sepulcher Suci "(Garéja tina Sepulcher Suci). Hartina, tanpa ragu tempat ieu lokasina di luar kota ... ". [13] Perkiraan tina kaping kuburan anu dumasar kana kokh pola (jamak: kokhim) anu umum dina abad kahiji; najan pola kokh oge umum di SM Abad 2nd na 3. [14]

lokasi tradisional[édit | édit sumber]

Profil Calvary nurutkeun kapercayaan tradisional di Garéja tina Sepulcher Suci ku dokumenter Jerman.

Kaisar tina Romawi Hadrian maréntahkeun wewengkon nimbun daérah demi ékspansi kota. Dina tempat pasar ngadegkeun "Aelia Capitolina". Kaisar Constantine exhumed tempat jeung aya ieu diwangun Garéja tina Sepulcher Suci ( "Garéja tina Sepulcher Suci").

situs alternatif[édit | édit sumber]

Bentuk beungeut batu anu ngaku sarupa jeung tangkorak, ayana kaler ti Garéja tina Sepulcher Suci (Garéja tina Sepulcher Suci), deukeut Taman Makam . Dina foreground ieu gambar ti 1880 ti raray batu sarua.

Golgota Gordon[édit | édit sumber]

Dina 1882-1883, Mayor Jéndral Charles George Gordon ngusulkeun lokasi béda. lokasi ieu, ku Protestan disebut Taman Makam , ayana di handapeun gawir anu boga dua liang badag, nu nurutkeun Gordon kawas panon tina tangkorak anjeunna jeung jalma saacanna dipercaya yén pintonan tangkorak sapertos nu ngarah ka lokasi ieu disebut "Golgota".

Taman Makam ngandung sababaraha situs astana, najan pepeusan taneuh liat sarta pamanggihan arkéologis di wewengkon nembongkeun kaping ka SM nyaéta abad 7, jadi tempat nu geus ditinggalkeun dina abad 1st. [15] Eusebius komentar yen Golgota dina dinten (abad ka-4) na aya di kalereun Gunung Sion (pasir di Sion). [16] Sanajan pasir anu ayeuna disebut Gunung Sion perenahna kiduleun situs tradisional Golgota, nami Sion ngan dibéré dina Abad Pertengahan, sarta saméméh, istilah "Sion" ieu ngarujuk kana Bait Allah Gunung sorangan. Taman Makam ieu lokasina di kalereun duanana.

Golgota Dusatko[édit | édit sumber]

Hill ka katuhu tina poto ieu diusulkeun salaku Golgota ku Rodger Dusatko.

Séjén lokasi alternatif diusulkeun ku Rodger Dusatko, hiji misionaris ti Jérman. Anjeunna ngaklaim Golgota lokasi ieu deukeut gerbang luar ti Singa ( Singa urang Gate ); pasir nu Sigana sarupa luhureun tangkorak.

Aya sababaraha alesan dina ni'mat lokasi ieu:

Kranion[édit | édit sumber]

Kabéh opat injil make kecap Kranion Yunani pikeun nerangkeun tempat of Crucifixion Yesus . Kontras jeung Skufion (anu ogé ngandung harti "tangkorak"), Kranion tingal luhureun éta tangkorak, atawa cap tangkorak ( Basa Inggris: skull-pan

Ningali tabir bait suci ngabeulah dua[édit | édit sumber]

Injil nyatakeun yén lamun Yesus pupus, anu dijilbab candi bedah dua, disaksian ku pupuhu perwira (Centurion) Romawi jeung prajurit.

  • Injil Mateus : Jeung behold, anu dijilbab candi bedah dua ti luhur ka handap sarta bumi ngoyagkeun, jeung batuan anu dibeulah eta. , , Patugas commanding jeung prajurit guarding Yesus jadi pohara sieun lamun aranjeunna ningal gempa jeung naon anu kajadian, sarta ngadawuh: ". Sabenerna ieu Putra Allah" ( Mt 27: 51.54 )
  • Injil Tandaan : The dijilbab candi bedah dua ti luhur ka handap. Waktos nu centurion anu jumeneng nyanghareup ka Anjeunna ningali Anjeunna maot kitu, cenah, "Sabenerna lalaki ieu Putra Allah!" ( MK 15: 38-39 )
  • Lukas : ... panonpoé teu bersinar. Jeung jilbab candi bedah dua. , , , Nalika centurion saw naon anu kajantenan, anjeunna Maha Agung Allah, nyebutkeun: "! Pasti lalaki ieu polos" ( Lk 23: 45.47 )

Ogé catetan nu harmoni Injil pangkolotna, Diatessaron karya Tatian (160-175 Masehi) nujul kana kajadian ieu, nu sadayana anu nangtung di Golgota ningali.

  • Sarta geura-giru panto candi ieu kana dua bagian ti luhur ka handap ... jeung para perwira jeung sakabeh prajurit jeung anjeunna anu ngajaga Yesus, nalika aranjeunna ningal gempa, jeung sagala rupa nu aya kajadian, aranjeunna jadi pohara sieun, sarta muji ka Gusti, sarta nyebutkeun, lalaki ieu téh bener; na, Sabenerna lalaki ieu Putra Allah. Sarta sakabeh jalma ngariung jeung ningal eta, nalika aranjeunna ningali kabeh nu kajadian, balik jeung ngéléhkeun breasts maranéhanana. (Diatessaron 52.2)

Istilah "panto" nujul kana tabir pangluarna candi méméh panto tina kuil sorangan, teu dua dijilbab di kuil nu watesan ruang mahakudus. Di kuil salila waktu Yesus, aya dua veils nu ngawatesan Suci tina ruang mahakudus, disebutna Debir. [17] Mun duanana Debir dijilbab geus dibeulah, mangka bisa ditempo ku saha nangtung sabudeureun Yesus, sarta ku kituna henteu bisa dibikeun kasaksian ngeunaan eta, nu jilbab ieu torn nalika Yesus pupus. Masih mungkin pikeun jalma anu miboga visi nu sae pikeun ningali dijilbab ieu torn ti éta Gunung Olives (di Yerusalem wétan), kurang leuwih 700 méter jauh. Tapi ti pasir ayana bit luar wewengkon kuil, dulur kumpul aya pasti bisa ningali eta.

Injil Yohanes rékaman éta Golgota téh jadi deukeut ka kota Yerusalem, jadi nutup nu unggal jelema bisa maca prasasti dina salib na ( Yohanes 19:20 ). Ku pilari di prophecies ogé Jabur 69:12 "Kuring jadi jalma buah bibir anu diuk di Gerbang", [18] nu tempat Crucifixion na kudu rada deukeut ka Gerbang supados Yesus bisa ngadéngé naon urang nyebutkeun ngeunaan anjeunna. Jeung salaku Eusebius komentator kecap " Onomasticon ", hiji pasir di luar Yerusalem perenahna di kalereun Gunung Sion loka kuil kuno.

  • Golgota. tempat tangkorak mana Kristus disalib. arah dina Yerusalem, kalér Gunung Sion. (Eusebius Onomasticon Bagéan C. The injil. )

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • Minggu markisa
  • Crucifixion Yesus
  • kakubur Yesus
  • The kabangkitan Yesus
  • Bagian tina Kitab Suci anu patali jeung: Mateus 27 , Tandaan 15 , Lukas 23 , John 19

rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id) Ron Geaves,2002, Continuum Glossary of Religious Terms, London: Continuum, Hlm. 69.
  2. (id) J.D.Douglas,1992, Ensiklopedi Alkitab Masa Kini, Jakarta: Yayasan Komunikasi Bina Kasih, Hlm. 345,
  3. Lande, George M. (2001) [1961]. Building Your Biblical Hebrew Vocabulary Learning Words by Frequency and Cognate. Resources for Biblical Study 41. Atlanta: Society of Biblical Literature. p. 115. ISBN 1-58983-003-2. 
  4. Citakan:Alkitab
  5. a b c Katolik Encyclopedia , Golgota
  6. Katolik Encyclopedia, Golgota
  7. Citakan:Alkitab
  8. Citakan:Alkitab
  9. Citakan:Alkitab
  10. Citakan:Alkitab
  11. "Mount Calvary". Catholic Encyclopedia. Vol. III (New York: Robert Appleton Company). 1908 http://www.newadvent.org/cathen/03191a.htm. 
  12. Citakan:Alkitab
  13. Dan Bahat dina tipi Jerman ZDF, 11 April 2007 Professor Dan Bahat:. ". Auf dem Gelände der Grabeskirche wurden Sechs Gräber Aus der Jesuszeit gefunden Sechs Gräber Aus dem ersten Jahrhundert Das bedeutet, dieser Ort hier lag außerhalb der Stadt, MIT Sicherheit, und ist der Ort bulu das mögliche Jesusgrab "
  14. Rachel Hachlili, (2005) funerary Yahudi Adat istiadat, lila-na Rites dina Periode Temple Kadua
  15. Jibril Barkay, The Taman Makam, diterbitkeun dina Alkitabiah Arkeologi Review Maret / April 1986
  16. Eusebius, Onomasticon , 365
  17. Aya 13 curtain di Bait Allah Kadua : tujuh veils pikeun tiap tujuh lawang, salah sahiji kana gerbang ka hekal, salah sahiji gerbang mun Ulam, dua [di gerbang] ka Debir na dua [dinya tur] berlaotam anjeunna di tingkat luhur. Babilonia Talmud - Mas. Kethuboth 106A
  18. Citakan:Alkitab