Lompat ke isi

Cisanggarung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Cisanggarung anu ngamuara di Laut Jawa
Cisanggarung anu muara di Laut Jawa.
Lokasi
Nagara Indonésia
Propinsi Jawa Barat jeung Jawa Tengah
Ciri- Ciri Pisik
Hulu Waduk Darma
Lokasi Darma, Kabupatén Kuningan, Jawa Barat
Muara Laut Jawa
Lokasi Limbangan, Kabupatén Brebes, Jawa Tengah
Panjang 62,50 km

Cisanggarung mangrupa salah sahiji walungan nu ngalir di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Sacara géografis, Cisanggarung aya dina posisis 107° 10"-109° 00" BT jeung 6° 00"-7° 30" LS, dibelah kalér miboga wates jeung Laut Jawa.[1] Walungan Cisanggarung asal kecapna tina basa Sunda, diwangun ku kecap 'Ci' anu hartina cai jeung 'Sanggarung' anu nyoko kana sangkaan.[2] Hulu walungan mengalir ti belah kidul Waduk Darma di Desa Cageur, Kabupatén Kuningan, tuluy ngamuara di Laut Jawa. Ieu walungan Satengan pajang Cisanggarung jadi wates alami anatara Propinsi Jawa Barat jeung Jawa Tengah.

Hidrologi DAS[édit | édit sumber]

Cisanggarung mangrupa aliran anu utama dina sistem DAS anu legana nepi 880 km² anu ngawengku Kabupatén Kuningan, Kabupatén Cirebon, jeung sabagéan Kabupatén Brebes. Cisanggarung miboga lega anu panggedéna anu ngawengku 63,98% kabupatén (76.398 héktar), 62,50 kilométer anu meuntas Kabupatén Kuningan, Kabupatén Cirebon di Propinsi Jawa Barat jeung Kabupatén Brebes di Propinsi Jawa Tengah. [3]Hulu Cisanggarung aya di pagunungan Kuningan Kidul, Gunung Tilu jeung di Gunung Ceremai.

Hulu DAS Cisanggarung mangrupa salah sahiji DAS anu miboga dinamika pamangpaatan anu luhur.[4] Aya sababaraha anak tina walungan Cisanggarung, nya éta:

  • Ci Keusal
  • Ci Jangkelok
  • Ci Sande
  • Ci Jambu
  • Ci Kamuning
  • Ci Taal
  • Ci Srigading
  • Ci Pedak

Daérah aliran walunga Cisanggarung watesna langsung jeung sababaraha DAS disabudeureunana, saperti:

  • Bagéan wétan: DAS Tanjung, DAS Kabuyutan jeng DAS Pemali
  • Bagéan kidul: DAS Citanduy
  • Bagéan kulon: DAS Cimanuk
  • Bagéan kalér: DAS Ciberes

Pamakéan DAS Cisanggarung ngawengku, leuweung primér, sékundér, kebon, sawah.[5]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Cisanggarung dimangpaatkeun masarakat sabudeureunna, pikeun tatanén, both sacara tradisional ku cara mancing jeung sajabana. Dibagéan hilir, walungan lumayan loba asup parahu pikeun para pamayang. Cisanggarung miboga mangpaat pikeun lahan tatanén jeung para pamayang anu néangan lauk ngaliwatan sababaraha panto cai jeung bendungan. Aya dua waduk di daérah ieu aliran walungan, nya éta Waduk Darma jeung Waduk Cileuweung.

Pasualan[édit | édit sumber]

Kualitas cai mangrupa salah sahiji anu penting pisa salaku indiator séhatna hiji daérah aliran cai walungan. Sajalan jeung mekarna jumlah masyarakat jeung kagiatan industri ngakibatkeun sababaraha parobahan anu négatif kana sumber daya cai, anu antukna aya parobahan kana aktipitas tata guna lahan jeung ékosistemna.[6]

Sababaraha pasualan anu karandapan masyarakat di Waduk Darma jeung Ci Manuk, héséna meunang cai beresih pikeun kabutuhan rumah tangga. Dua désa anu aya dina sabudeureun wates antara wilayah Kabupatén Kuningan, Kabupatén Majaléngka jeung Kabupatén Ciamis. Cai beresih anu biasanya diangkut kana mobil tina balong Karamat Darmaloka, di Désa Darma miboga jarak sakitar 8 kilométer ti Dusun Wawarung.

Référénsi[édit | édit sumber]

  1. Darmawan, Andi; Anwar, Saihul (2020-07-18). "Analisis Hidrologi Wilayah Sungai Cimanuk-Cisanggarung" (dalam bahasa id). Jurnal Konstruksi dan Infrastruktur : Teknik Sipil dan Perencanaan 5 (3). doi:10.33603/jki.v5i3.3785. ISSN 2828-156X. https://jurnal.ugj.ac.id/index.php/Konstruksi/article/view/3785. 
  2. SundaDigi. "SundaDigi". sundadigi.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2024-03-30. 
  3. KOMPUTER, UNIVERSITAS SAINS & TEKNOLOGI. "Ci Sanggarung" (dalam bahasa en). https://p2k.stekom.ac.id/ensiklopedia/Ci_Sanggarung. Diakses pada 2024-03-30 
  4. Hidayat, Rahmat; Marsono, Djoko; Susanto, Sahid; Sadono, Ronggo (2022-11-03). "the Composition and Structure of Vegetation of The Upstream Cisanggarung Watershed, Ciremai Mount National Park" (dalam bahasa en). Agrienvi: Jurnal Ilmu Pertanian 16 (2): 126–136. doi:10.36873/aev.v16i2.5553. ISSN 1978-4562. https://e-journal.upr.ac.id/index.php/aev/article/view/5553. 
  5. Wiguna, Heru Adi; Nasihin, Iing; Kosasih, Dede (2019). "PERUBAHAN TUTUPAN DAN PENGGUNAAN LAHAN DI DAS CISANGGARUNG JAWA BARAT" (dalam bahasa id). Wanaraksa 13 (02). doi:10.25134/wanaraksa.v13i02.4682. ISSN 2776-3986. https://journal.uniku.ac.id/index.php/wanaraksa/article/view/4682. 
  6. Setyowati, Rr Diah Nugraheni (2015-09-01). "Status kualitas air das Cisanggarung, Jawa Barat" (dalam bahasa id). Al-Ard: Jurnal Teknik Lingkungan 1 (1): 37–45. ISSN 2460-8815. http://jurnalsaintek.uinsby.ac.id/index.php/alard/article/view/32.