Daptar Pangawasa Inggris

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lambang Inggris

Anu mibanda gelar Raja Inggris pangkahijina téh nyaéta Offa ti Mercia, sanajan kakawasaanna teu lila. Dina abad ka-9, Raja Wessex, saurang panaluk Kent jeung Sussex ti Mercia dina taun 825, ngalegaan kakawasaanna ka karajaan-karajaan séjén anu aya di Inggris. Panalukkan Northumbria, Anglia Wétan jeung satengah wewengkon Mercia ku Dénmark ninggalkeun Alfred anu Agung ti Wessex ngan salaku raja Inggris anu mangtahan. Manéhna ngahasil nangtang sarangkayan invasi Dénmark jeung mawa sawaréh sésa ti Mercia di handap kakawasaan Wessex. Daptar raja Inggris ilaharna dimimitian ti Egbert ti Wessex saprak taun 829. Pahijian dina Karajaan Inggris teu kacumponan nepi ka 927, di zaman Athelstan. Karajaan Wales ngahiji jadi Karajaan Inggris di handap Kalanggeran Rhuddlan di 1284 jeung di 1301, budak lalaki Edward I ti Inggris anu pangkolotna, Edward II, dijadikeun minangka Pangéran Wales. Ti saprak éta, kalawan pangiwaltian ti Edward III, putra anu cikal ti kabéh barudak Raja Inggris geus meunangkeun gelar ieu. Sabada pupusna Elizabeth I ti Inggris taun 1603, Karajaan Inggris jeung Skotlandia ngahiji di handap James I jeung VI. Tina proklamasi karajaan, James méré gelar pikeun dirina 'Raja Britania Raya. Inggris ngajalanan politik sarikat jeung Skotlandia di 1707 ngabentuk Karajaan Britania Raya. Ti saprak éta Raja atawa Ratu Inggris téh teu bener, sanajan angger dipaké nepi ka ayeuna. Di taun 1801, Britania Raya kagabung ka Kerajaan Irlandia anu nyampak di handap paaturan Inggris saprak Henry II.

Wangsa Mercia[édit | édit sumber]

Raja Inggris anu kahiji miturut sababaraha sumber nyaéta Offa dina 774, anu geus jadi Raja Mercia saprak 757.[1]

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Offa
(+OFFA•REX+)
774-796
Offa budak Thingfrith Cynethryth
5 budak
26 atau 29 Juli 796

Wangsa Wessex[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Wangsa Wessex.

Daptar pangawasa Inggris ilaharna dimimitian ti Egbert, Raja Wessex, saprak 802, anu mibanda kakawasaan sakumna Inggris.[2] Manéhna ngéléhkeun urang Mercia taun 825, namung pahijian ieu can kungsi kawujud nepi ka 927.

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Egbert
(Ecgberht)
829-839[3]
Egbert c.775[4]
budak Ealhmund ti Kent[3]
Redburga
3 budak[3]
4 Pébruari 839
umur kira-kira 64[3]
Ethelwulf
(Æþelwulf)
5 Pébruari
839-856
Ethelwulf Aachen
budak Egbert jeung Redburga
(1) Osburga
6 budak
(2) Judith
1 Oktober 853
teu boga budak
13 Januari 858
62/63[2]
Ethelbald
(Æþelbald)
856-860
Aethelbald.jpg c.831
budak Ethelwulf jeung Osburga
Judith
teu boga budak
20 Désémber 860
umur kira-kira 29[2]
Ethelbert
(Æþelberht)
21 Désémber
860-865
Gambar teu
tersedia
c.835
budak Ethelwulf jeung Osburga
teu dipikanyaho
2 budak
865
umur kira-kira30[2]
Ethelred
(Æþelræd)
865-871
Gambar teu
tersedia
c.837
budak Ethelwulf jeung Osburga
Wulfrida
868
2 budak
23 April 871
umur kira-kira34[2]
Alfred
(Ælfræd)
24 April
871–899[5]
Patung Alfred anu Agung di Wantage c.849
Wantage
budak Ethelwulf jeung Osburga[6]
Ealhswith
Winchester
868
6 budak[7]
26 Oktober 899
umur kira-kira 50[5]
Edward
(Eadweard)
27 Oktober
899–924[8]
Edward the Elder c.871-877
budak Alfred jeung Ealhswith[9]
(1) Ecgwynn
893
3 budak
(2) Aelffaed
c.902
10 budak
(3) Edgiva ti Kent
905
4 budak[10]
17 Juli 924
Farndon, Cheshire
umur kira-kira 50[8]
Elfward
(Ælfweard)
18 Juli -
2 Agustus 924[11]
Succession uncertain / disputed
Gambar teu
tersedia
c.902
budak Edward jeung Aelffaed
teu nikah 2 Agustus 924
umur kira-kira 22
Athelstan
(Æþelstan)
3 Agustus
924–939[12]
Makam raja Athelstan di Malmesbury Abbey 895
budak Edward jeung Ecgwynn[13]
teu nikah[12] 27 Oktober 939
umur kira-kira 44[12]
Edmund
(Eadmund)
28 Oktober
939–946[14]
c.921
budak Edward jeung Edgiva[14]
(1) Elgiva
3 budak
(2) Æthelflæd ti Damerham
944
teu boga budak[15]
26 Méi 946
Pucklechurch
umur kira-kira 25 (dibunuh)[14]
Eadred
(Eadred)
27 Méi
946–955[16]
Engraving rekayasa anu dibuat oleh artis anon c.923
budak Edward jeung Edgiva[17]
teu nikah[17] 23 Nopémber 955
Frome
umur kira-kira 32[18]
Eadwig
(Eadwig)
24 Nopémber
955–959[19]
Engraving rekayasa anu dibuat oleh artis anon c.940
budak Edmund jeung Elgiva[20]
Elgiva[19] 1 Oktober 959
umur kira-kira 19[19]
Edgar
(Eadgar)
2 Oktober
959–975[21]
Raja Edgar ti England c.943
Wessex
budak Edmund jeung Elgiva[22]
(1) Ethelflaed
c.960
1 putra
(2) Ælfthryth
c.964[22]
2 putra
8 Juli 975
Winchester
umur kira-kira 32[23]
Edward
(Eadweard)
9 Juli
975–978[24]
St. Edward the Martyr c.962
budak Edgar jeung Ethelflaed[25]
teu nikah 18 Maret 978
Corfe Castle
umur kira-kira 16 tahun (dibunuh)[24]
Ethelred
(Æþelræd Unræd)
19 Maret
978–1016[26]
Gambar Ethelred II c.968
budak Edgar jeung Ælfthryth[27]
(1) Ælflaed ti Northumbria
4 budak
(2) Aelgifu
991
6 budak
(3) Emma ti Normandy
1002
3 budak[28]
23 April 1016
London
umur kira-kira 48[26]
Edmund Ironside
(Eadmund)
24 April –
30 Nopémber 1016[29]
Edmund Ironside c.993
budak Ethelred jeung Ælflaed[29]
Edith ti Anglia Timur
2 budak[30]
30 Nopémber 1016
Glastonbury
umur kira-kira 23[29][30]

Wangsa Dénmark[édit | édit sumber]

Inggris kungsi aya dina kakawasaan raja-raja Dénmark ieu.

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Sweyn Forkbeard
(Svend Tveskæg)
25 Désémber[31]
1013–1014[32]
Sweyn Forkbeard, from an architectural element in the Swansea Guildhall, Swansea, Wales c.960
Denmark
budak Harald Bluetooth jeung Gyrid Olafsdottir[33]
(1) Gunhilda ti Polandia
c.990
7 budak
(2) Sigrid
c.1000
1 putri[33]
3 Pébruari 1014
Gainsborough
umur kira-kira 54[33]
Canute
(Knútr)
1 Désémber
1016–1035[34]
Cnut.jpg c.995
budak Sweyn Forkbeard[34]
(1) Aelgifu ti Northampton
2 budak
(2) Emma ti Normandy
1017[34]
12 Nopémber 1035
Shaftesbury
umur kira-kira 40[34]
Harold Harefoot
(Harald)
13 Nopémber
1035–1040[35]
Gambar teu
tersedia
c.1016/7
budak Canute jeung Aelgifu[35]
Aelgifu
1 putra[36]
17 Maret 1040
Oxford
umur kira-kira 23 or 24[35]
Harthacanute
(Hardeknud)
18 Juni
1040–1042[37]
Gambar teu
tersedia
1018
budak Canute jeung Emma[36]
teu dipikanyaho 8 Juni 1042
Lambeth
umur kira-kira 24[36]

Wangsa Wessex (dikembalikan)[édit | édit sumber]

Kapangawasaan Saxon dipulangkeun salila sababaraha waktu, namung dina Pangtempuran Hastings, William ti Normandy meunang tur jadi Raja Inggris.

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Edward sang Pengaku
(Eadweard)
9 Juni
1042–1066[38]
c.1003
Islip, Oxfordshire
budak Ethelred jeung Emma[38]
Edith ti Wessex
23 Januari 1045
teu boga budak[38]
5 Januari 1066
Westminster Palace
umur kira-kira 60[38]
Harold Godwinson
(Harold Godwinesson)
6 Januari –
14 Oktober 1066[38]
Harold2.jpg c.1020
budak Godwin, Earl ti Wessex jeung Gytha Thorkelsdóttir[38]
(1) Edith Swannesha
6 budak

(2) Ealdgyth ti Mercia
York
c.1064
1 [itra[38]

14 Oktober 1066
Hastings
umur kira-kira 46 (Maot dalam perang)[38]
Edgar sang Pangeran (Etheling)
(Eadgar Æþeling)
15 Oktober –
17 Désémber 1066[39]
Gambar teu
tersedia
c.1053
Hungary
budak Edward anu Diasingkan jeung Agatha[40]
teu nikah[40] c.1125
umur kira-kira 72[39]

Wangsa Normandia[édit | édit sumber]

Taun 1066, William II, Adipati Normandia, nalukkeun Inggris. Urang-urang Norman ti Prancis anu nginvasi Inggris badarat di pulo Inggris jeung ngagantikeun bangsa Anglo-Saxon salaku bangsa pangawasa Inggris. Raja-raja Norman di Inggris mimitina mah mangrupakeun vassal ti Raja Prancis. Raja Richard I (Ngahaté Singa) anu kawentar éta ngan bisa ngomong maké basa Prancis jeung leuwih loba méakkeun waktu di Aquitaine, Prancis, atawa di Perang Salib tibatan di Inggris.

Mimiti ti saprak éta raja-raja Inggris ngagunakeun angka Romawi pikeun nandaan raja anu ngarana sarua, anu diadopsi ti Prancis. Namung paméréan landian ka saurang pangawasa masih lazim kénéh.

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
William I
(Guillaume le Conquérant/le Bâtard)
25 Désémber
1066–1087[41]
William sang Penakluk pada Perang Hastings Tahun 1028
Kastil Falaise
budak Robert I, Adipati Normandia jeung Herleva[41]
Matilda ti Flandria
Chapel Notre Dame, Normandy
1053
10 budak[41]
9 Séptémber 1087
St. Gervais di Rouen
umur kira-kira 59.[41] Dimakamkan di Biara Saint Etienne (Abbaye aux Hommes) di Caen
William II Rufus
(Guillaume le Roux)
26 Séptémber
1087–1100[41]
William Rufus digambarkan di dalam naskah Stowe Tahun 1060
Normandy
budak William I jeung Matilda[41]
teu nikah 2 Agustus 1100
New Forest
umur kira-kira 40[41]
Henry I
(Henri Beauclerc)
5 Agustus
1100–1135[42]
Henry I Séptémber 1068
Selby
budak William I jeung Matilda[42]
(1) Edith ti Skotlandia
Biara Westminster
11 Nopember 1100
4 budak
(2) Adeliza ti Louvain
Kastil Windsor
29 Januari 1121
teu boga budak[42]
1 Désémber 1135
Istana ti Lyons-la-Forêt (Saint-Denis-en-Lyons)
umur 67.[42] Dimakamkan di Biara Reading
Stephen
(Étienne de Blois)
22 Désémber
1135–1154[43]
Stephen Tahun 1096
Blois
budak Stephen, Count Blois jeung Adela ti Normandia[42]
Matilda ti Boulogne
Westminster
1125
5 budak[42]
25 Oktober 1154
Kastil Dover
umur kira-kira 58[42]
Matilda/Maud
(Mathilde ou
Mahaut l'emperesse
)
7 April–1 Nopember 1141[44]
Title disputed
Matilda 7 Pébruari 1102
Sutton Courtenay
satu-satuya putri sah Henry I jeung Edith ti Skotlandia[45]
(1) Henry V, Kaisar Romawi Suci
Mainz
6 Januari 1114
teu boga budak
(2) Geoffrey V, Count Anjou
Katedral Le Mans
22 Méi 1128
4 budak[44]
10 Séptémber 1167
Notre Dame du Pré di Rouen
umur 65[44]

Wangsa Plantagenet[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Wangsa Plantagenet.

Angevins[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Angevin.
Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Henry II
(Henri Court-mantel)
19 Désémber
1154–1189[46]
Henry II 5 Maret 1133
Le Mans
budak Geoffrey ti Anjou jeung Matilda[46]
Eleanor ti Aquitaine
Katedral Bordeaux
18 Méi 1152
8 budak[46]
6 Juli 1189
Château Chinon
umur 56.[46] Dimakamkan di Biara Fontevraud
Henry sang Raja Muda
(Henri le Jeune Roi)
(wakil raja dengan ayahnya)
14 Juni
1170–1183
Henry 28 Pébruari 1155
budak Henry II jeung Eleanor
Marguerite ti Prancis
Katedral Winchester
27 Agustus 1172
1 budak
11 Juni 1183
Martel, Limoges
umur 28. Dimakamkan di Katedral Rouen (Notre-Dame)
Richard I
(Richard Cœur de Lion)
3 Séptémber
1189–1199[46]
Richard anu Berhati Singa, sebuah ilustrasi ti abad ke-12 8 Séptémber 1157
Istana Beaumont
budak Henry II jeung Eleanor[46]
Berengaria ti Navarra
Limassol
12 Méi 1191
teu boga budak[46]
6 April 1199
Chalus
umur 41.[46] Dimakamkan di: Hati di Katedral Rouen. Bajeung di Biara Fontevraud
John I
(Jean Sans Terre)
27 Méi
1199–1216[47]
John Lackland 24 Désémber 1167
Istana Beaumont
budak Henry II jeung Eleanor[47]
(1) Isabel ti Gloucester
Kastil Marlborough
29 Agustus 1189
teu boga budak

(2) Isabella ti Angoulême
Katedral Bordeaux
24 Agustus 1200
5 budak[47]

19 Oktober 1216
Kastil Newark
umur 48[47] Dimakamkan di Katedral Worcester
Henry III
28 Oktober
1216–1272[48]
Henry III 1 Oktober 1207
Kastil Winchester
budak John jeung Isabella[48]
Eleanor ti Provence
Katedral Canterbury
14 Januari 1236
9 budak[48]
16 Nopember 1272
Westminster Palace
umur 65[48]
Edward I
20 Nopémber
1272–1307[49]
Edward I 17 Juni 1239
Westminster Palace
budak Henry III jeung Eleanor[49]
(1) Eleanor ti Kastilia
Biara Santa Maria la Real de Huelgas
18 Oktober 1254
17 budak

(2) Marguerite ti Prancis
10 Séptémber 1299
3 budak[49]

7 Juli 1307
Burgh by Sands
umur 68[49]
Edward II
7 Juli 1307 –
25 Januari 1327[50]
Gambaran modern ti Edward II 25 April 1284
Kastil Caernarfon
budak Edward I jeung Eleanor[50]
Isabella ti Prancis
Katedral Boulogne
25 Januari 1308
5 budak[50]
21 Séptémber 1327
Kastil Berkeley
umur 43 (dibunuh)[50]
Edward III
25 Januari
1327–1377[51]
Edward III 13 Nopember 1312
Kastil Windsor
budak Edward II jeung Isabella[51]
Philippa ti Hainault
York Minster
24 Januari 1328
14 budak[51]
21 Juni 1377
Istana Sheen
umur 64[51]
Richard II
21 Juni 1377 –
29 Séptémber 1399[52]
Richard II, oleh André Beauneveu, tahun 1390 6 Januari 1367
Bordeaux
budak Edward, pangeran Hitam jeung Joan ti Kent[52]
(1) Anne ti Bohemia
14 Januari 1382
teu boga budak

(2) Isabella ti Valois
Calais
4 Nopember 1396
teu boga budak[52]

6 Januari 1400
Kastil Pontefract
umur 33[52]

Wangsa Lancaster[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Wangsa Lancaster.

Wangsa ieu diturunkeun ti John ti Gaunt, budak katilu Edward III anu hirup kénéh.

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Henry IV
30 Séptémber
1399–1413[53]
Henry IV 3 April 1366/7
Bolingbroke Castle
budak John ti Gaunt and Blanche ti Lancaster[53]
(1) Mary de Bohun
Arundel Castle
27 Juli 1380
7 budak

(2) Joanna ti Navarre
Winchester Cathedral
7 Pébruari 1403
teu boga budak[53]

20 Maret 1413
Westminster Abbey
umur 45 or 46[54]
Henry V
20 Maret
1413–1422[53]
Henry V 9 Agustus 1387
Monmouth Castle
budak Henry IV jeung Mary[53]
Catherine ti Valois
Troyes Cathedral
2 Juni 1420
1 putra[53]
31 Agustus 1422
Château de Vincennes
umur 35[53]
Henry VI
31 Agustus 1422 – 4 Maret 1461[55]
Henry VI 6 Désémber 1421
Windsor Castle
budak Henry V jeung Catherine[55]
Margaret ti Anjou
Titchfield Abbey
22 April 1445
1 putra[55]
21 Méi 1471
Menara London
umur 49 (dibunuh)[55]

Wangsa York[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Wangsa York.

Wangsa York diturunkan ti Edmund ti Langley, Adipati York anu pertama, budak keempat Edward III anu masih hidup.

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Edward IV
4 Maret 1461 – 2 Oktober 1470[56]
Edward IV 28 April 1442
Rouen
budak Richard Plantagenet jeung Cecily Neville[56]
Elizabeth Woodville
Grafton Regis
1 Méi 1464
10 budak[56]
9 April 1483
Westminster Palace
umur 40[56]

Wangsa Lancaster (dipulangkeun)[édit | édit sumber]

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Henry VI
2 Oktober 1470 – 11 April 1471[55]
Henry VI 6 Désémber 1421
Windsor Castle
budak Henry V jeung Catherine[55]
Margaret ti Anjou
Titchfield Abbey
22 April 1445
1 putra[55]
21 Méi 1471
Menara London
umur 49 (dibunuh)[55]

Wangsa York (dipulangkeun)[édit | édit sumber]

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Edward IV
11 April 1471 – 9 April 1483[56]
Edward IV 28 April 1442
Rouen
budak Richard Plantagenet jeung Cecily Neville[56]
Elizabeth Woodville
Grafton Regis
1 Méi 1464
10 budak[56]
9 April 1483
Westminster Palace
umur 40[56]
Edward V
9 April–25 Juni 1483[57]
Edward V 2 Nopémber 1470
Westminster
budak Edward IV jeung Elizabeth Woodville[57]
teu nikah c. 1483
London
umur kira-kira 12 (menurut tradisi dibunuh)[58]
Richard III
26 Juni
1483–1485[59]
Richard III 2 Oktober 1452
Fotheringhay Castle
budak Richard Plantagenet jeung Cecily Neville[60]
Anne Neville
Westminster Abbey
12 Juli 1472
1 putra[60]
22 Agustus 1485
Bosworth Field
umur 32 (mati dalam perang)[60]

Wangsa Tudor[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Wangsa Tudor.
Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Henry VII
22 Agustus
1485–1509[61]
Henry VII, by Michel Sittow, 1505 28 Januari 1457
Pembroke Castle
budak Edmund Tudor jeung Margaret Beaufort[61]
Elizabeth ti York
Westminster Abbey
18 Januari 1486
8 budak[61]
21 April 1509
Richmond Palace
umur 52[61]
Henry VIII
21 April
1509–1547[62]
Henry VIII, by Hans Holbein, c.1536 28 Juni 1491
Greenwich Palace
budak Henry VII jeung Elizabeth[62]
Catherine ti Aragon
Greenwich
11 Juni 1509
1 putri


28 Januari 1547
Whitehall Palace
umur 55[62]
Anne Boleyn
Westminster Palace
25 Januari 1533
1 putri
Jane Seymour
Whitehall Palace
30 Méi 1536
1 putra
Anne ti Cleves
Greenwich Palace
6 Januari 1540
Catherine Howard
Hampton Court Palace
28 Juli 1540
Catherine Parr
Hampton Court Palace
12 Juli 1543
Edward VI
28 Januari
1547–1553[63]
Edward VI, by Hans Eworth 12 Oktober 1537
Hampton Court Palace
budak Henry VIII jeung Jane Seymour[63]
teu nikah 6 Juli 1553
Greenwich Palace
umur 15[63]
Jane
(The Nine Days' Queen)
10 Juli–19 Juli 1553[64]
De facto queen; title disputed
Streathamladyjayne.jpg Oktober 1537
Bradgate Park
putri Henry Grey jeung Frances Brandon[64]
Lord Guildford Dudley
The Strand
21 Méi 1553
teu boga budak[65]
12 Pébruari 1554
Menara London
umur 16 (beheaded)[64]
Mary I
(Bloody Mary)
19 Juli
1553–1558[63]
Mary I, by Antonius Mor, 1554 18 Pébruari 1516
Greenwich Palace
putri Henry VIII jeung Catherine[63]
Philip II ti Spanyol
Winchester Cathedral
25 Juli 1554
teu boga budak[63]
17 Nopémber 1558
St. James's Palace
umur 42[63]
Elizabeth I
(The Virgin Queen)
17 Nopémber
1558–1603[63]
Elizabeth I, by Darnley 7 Séptémber 1533
Greenwich Palace
putri Henry VIII jeung Anne Boleyn[63]
teu nikah 24 Maret 1603
Richmond Palace
umur 69[63]

Wangsa Stuart[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Wangsa SKolotrt.
Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
James I
24 Maret
1603–1625[66]
James I, by Paulus van Somer 19 Juni 1566
Edinburgh Castle
budak Henry SKolotrt jeung Mary[66]
Anne ti Denmark
Oslo
23 Nopémber 1589
7 budak[66]
27 Maret 1625
Theobalds House
umur 58[66]
Charles I
(Saint Charles the Martyr)
27 Maret
1625–1649[67]
Charles I, by Anthony van Dyck 19 Nopémber 1600
Dunfermline Palace
budak James I jeung Anne[67]
Henrietta Maria ti Prancis
St Augustine's Abbey
13 Juni 1625
9 budak[67]
30 Januari 1649
Whitehall Palace
umur 48 (beheaded)[67]

Persemakmuran[édit | édit sumber]

Emoji u1f50d.svg
 Artikel utama: Persemakmuran Inggris.
Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Oliver Cromwell
(Old Ironsides)
16 Désémber
1653–1658[68]
Oliver Cromwell, an unfinished portrait miniature by Samuel Cooper 25 April 1599
Huntingdon[68]
budak Robert Cromwell jeung Elizabeth Stewart[69]
Elizabeth Bourchier
St Giles[70]
22 Agustus 1620
9 budak[68]
3 Séptémber 1658
Whitehall
umur 59[68]
Richard Cromwell
(Tumbledown Dick)
3 Séptémber 1658
– 7 Méi 1659[71]
Richard Cromwell, c.1650 4 Oktober 1626
Huntingdon
budak Oliver Cromwell jeung Elizabeth Bourchier[71]
Dorothy Maijor
Méi1649
teu boga budak[71]
12 Juli 1712
Cheshunt
umur 85[72]

Wangsa Stuart (dipulangkeun)[édit | édit sumber]

Monarki Foto Gumelar Rarabi Maot
Charles II
30 Januari
1660-1685[73]
Royalis (Pendukung Kerajaan pada masa Interregnum/Protektorat) mencatat pemerintahannya dimulai ti tahun 1649
Charles II of England.jpeg 29 Méi 1630
St. James's Palace
budak Charles I jeung Henrietta Maria[74]
Catherine ti Braganza
Portsmouth
21 Méi 1662
3 budak (semua mati waktu kecil)[74]
6 Pébruari 1685
Whitehall Palace
umur 54[74]
James II
6 Pébruari 1685 –
23 Désémber 1688[75]
James II of England.jpg 14 Oktober 1633
St. James's Palace
budak Charles I jeung Henrietta Maria[75]
(1) Anne Hyde
The Strand
3 Séptémber 1660
8 budak

(2) Mary ti Modena
Dover
21 Nopémber 1673
7 budak[75]

16 Séptémber 1701
Château de Saint-Germain-en-Laye
umur 67[75]
William III Oranye
(Willem van Oranje)
13 Pébruari
1689–1702[76]
William III of England.jpg 4 Nopémber 1650
The Hague
budak William II Oranye jeung Mary SKolotrt[77]
St. James's Palace
4 Nopémber 1677
3 budak (semua mati waktu kecil)[76]
8 Maret 1702
Kensington Palace
umur 51[76]
Mary II
13 Pébruari
1689–1694[75]
Queen Mary II.jpg 30 April 1662
St. James's Palace
putri James II jeung Anne Hyde[75]
28 Désémber 1694
Kensington Palace
umur 32[75]
Anne
8 Maret
1702-1707[78]
Great Britain
1 Méi 1707-1714
Anniex.jpg 6 Pébruari 1665
St. James's Palace
putri James II jeung Anne Hyde[79]
George ti Denmark
St. James's Palace
28 Juli 1683
17 budak[79]
1 Agustus 1714
Kensington Palace
umur 49[79]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan
  1. Keynes, Simon (1999), "Offa", di Lapidge, Michael, The Blackwell Encyclopedia of Anglo-Saxon England, Oxford, pp. 301–341, ISBN 0-631-22492-0  Wormald, Patrick (1982), "The Age of Offa and Alcuin", di Campbell, James, The Anglo-Saxons, London: Phaidon, pp. 101–128, ISBN 0-14-0143950-5 Check |isbn= value (bantuan)  "Charlemagne, moreover, saw England as if it were ruled by two kings only; Aethelred ruling Northumbria, and Offa everything to the south." (p. 101)
  2. a b c d e Burke's Peerage & Gentry URL last accessed 7 Séptémber 2007.
  3. a b c d "thePeerage.com - Æthelbald, King of Wessex and others". Diakses tanggal 2007-10-24. 
  4. "King Egbert". Diakses tanggal 2007-10-24. 
  5. a b Alfred (the Great) @ Archontology.org. URL last accessed 15 Maret 2007.
  6. Catholic Encyclopedia: Alfred the Great. URL last accessed 14 Maret 2007.
  7. Alfred the Great. URL last accessed 14 Maret 2007.
  8. a b EADWEARD (Edward the Elder) @ Archontology.org. URL last accessed on 15 Maret 2007.
  9. There are various references listing Edward the Elder's birth as sometime in the 870s, being the second child of a marriage of 868. There are no sources listing his birth as after 877. Anglo-Saxons.net: Edward the Elder. URL last accessed on 15 Maret 2007.
  10. English Monarchs - Kings and Queens of England - Edward the Elder. URL last accessed on 21 Januari 2007.
  11. Note: evidence is sketchy and not all historians agree that Ælfweard became king. See his article for further details.
  12. a b c Aethelstan @ Archontology.org. URL last accessed 15 Maret 2007.
  13. EBK: Aethelstan, King of the English. URL last accessed 15 Maret 2007.
  14. a b c EADMUND (Edmund) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007.
  15. English Monarchs - Kings and Queens of England - Edmund the Elder. URL last accessed 17 Maret 2007.
  16. EADRED (Edred) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007.
  17. a b EBK: Edred, King of England. URL last accessed 17 Maret 2007.
  18. BritRoyals - King Edred. URL last accessed 17 Maret 2007.
  19. a b c EADWIG (Edwy) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007.
  20. Catholic Encyclopedia: Edwy. URL last accessed 17 Maret 2007.
  21. EADGAR (Edgar the Peacemaker) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007.
  22. a b EBK: Edgar the Peacemaker, King of England. URL last accessed 17 Maret 2007.
  23. The Atheling Archived 2009-10-26 di WebCite. URL last accessed 17 Maret 2007.
  24. a b EADWEARD (Edward the Martyr) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007.
  25. EBK: Edward the Martyr, King of England. URL last accessed 17 Maret 2007.
  26. a b Ethelred the Unready was forced to go into exile in the summer of 1013, following Jeungish attacks, but was invited back following Sweyn Forkbeard's death. AETHELRED (the Unready) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007
  27. Schoolnet Spartacus: Ethelred Archived 2011-08-05 di Wayback Machine. URL last accessed 17 Maret 2007
  28. English Monarchs - Kings and Queens of England - Ethelred II, the Redeless. URL last accessed 17 Maret 2007
  29. a b c EADMUND (Edmund the Ironside) @ Archontology.org. URL last accessed 17 Maret 2007
  30. a b English Monarchs - Kings and Queens of England - Edmund Ironside. URL last accessed 17 Maret 2007
  31. "English Monarchs". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  32. "Sweyn (Forkbeard) - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  33. a b c "thePeerage.com - Person Page 10242". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  34. a b c d CNUT (Canute) @ Archontology.org. URL last accessed 21 Maret 2007.
  35. a b c Harold was only recognised as king north of the River Thames until 1037, after which he was recognised as king of all England. "Harold (Harefoot) - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  36. a b c "thePeerage.com - Person Page 10220". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  37. "Harthacnut - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-28. 
  38. a b c d e f g h "thePeerage.com - Person Page 10218". Diakses tanggal 2007-10-26. 
  39. a b After reigning for approximately 9 weeks, Edgar the Atheling submitted to William the Conqueror, who had gained control of the area to the south and immediate west of London. "Eadgar (the Ætheling) - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-26. 
  40. a b "thePeerage.com - Person Page 9". Diakses tanggal 2007-10-26. 
  41. a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10203". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  42. a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10204". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  43. "STEPHEN (of Blois) - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  44. a b c Matilda ruled at the same time as Stephen, but her reign was disputed. "thePeerage.com - Person Page 10204". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  45. "MATILDA (the Empress) - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-27. 
  46. a b c d e f g h "thePeerage.com - Person Page 10202". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  47. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10201". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  48. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10193". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  49. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10191". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  50. a b c d Edward II secara resmi digulingkan oleh Parlemen pada tanggal 25 Januari 1327, dipenjara pada tanggal 16 Nopember 1326. "thePeerage.com - Person Page 10094". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  51. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10188". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  52. a b c d Richard II digulingkan, jeung menjadi tahanan Henry Bolingbroke, anu menyerap tahta ti tuntutan sebelumnya ti keturunan ayahnya John ti Gaunt. "thePeerage.com - Person Page 10206". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  53. a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10187". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  54. "HENRY IV - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  55. a b c d e f g h Edward IV usurped the throne in 1461 after years of civil war. Henry VI was restored for about five months in 1470 before being deposed again permanently. "thePeerage.com - Person Page 10186". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  56. a b c d e f g h Edward was briefly deposed during his reign by Henry VI. "thePeerage.com - Person Page 10164". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  57. a b Edward V was deposed by Richard III, who usurped the throne on the grounds that Edward was illegitimate. "EDWARD V - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  58. "thePeerage.com - Person Page 10165". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  59. "RICHARD III - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  60. a b c "thePeerage.com - Person Page 10163". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  61. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10142". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  62. a b c "thePeerage.com - Person Page 10148". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  63. a b c d e f g h i j "thePeerage.com - Person Page 10150". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  64. a b c Jane was deposed in favour of Mary Tudor. "thePeerage.com - Person Page 10152". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  65. "Lady Jane Grey: Marriage". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2018-12-24. Diakses tanggal 2007-10-25. 
  66. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10137". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  67. a b c d "thePeerage.com - Person Page 10138". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  68. a b c d "Oliver Cromwell 1599-1658". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2019-11-14. Diakses tanggal 2007-10-25. 
  69. "Oliver Cromwell - Faq 1". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  70. "New Page 1". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  71. a b c "Richard Cromwell, Lord Protector, 1626-1712". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-05-21. Diakses tanggal 2007-10-25. 
  72. "CROMWELL, Richard - Archontology.org". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2018-12-24. Diakses tanggal 2007-10-25. 
  73. "Salinan arsip". Diarsipkan dari versi asli tanggal 2018-12-24. Diakses tanggal 2008-12-31. 
  74. a b c "thePeerage.com - Person Page 10139". Diakses tanggal 2008-11-30. 
  75. a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10136". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  76. a b c "thePeerage.com - Person Page 10141". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  77. "WILLIAM III - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  78. "Anne (England) - Archontology.org". Diakses tanggal 2007-10-25. 
  79. a b c "thePeerage.com - Person Page 10134". Diakses tanggal 2007-10-25.