Darmaga

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Darmaga anu aya di wewengkon Bermuda

Darmaga; deremaga; dramaga nyaéta tambakan anu nyolongodor ka cai sangkan ulah kalimpasan mangsa cai caah.[1] Darmaga nunjul ogé kana harti hiji tempat sisi laut anu ngahaja dijieun/ditémbok nyolongodor katengah pikeun nurunkeun jeung naékeun babawaan jeung panumpang kana kapal laut.[2] Di darmaga ogé kapal laut bisa ngeusian bahan bakar, Cai bersih, miceun cai kotor/limbah kana tempat anu geus disayagikeun.[2]

Rupa-rupa darmaga[édit | édit sumber]

  1. Darmaga barang umum: darmaga anu dipaké pikeun bongkar-muat barang umum/general cargo kana kapal.
  2. Darmaga peti kemas: darmaga yang husus dipaké pikeun bongkar muat peti kemas anu ilaharna maké alat bongkar (crane)
  3. Darmaga curah: darmaga anu husus dipaké pikeun bongkar-muat barang-barang curah, ilaharna ngagunakeun alat anu disebut (conveyor belt)
  4. Darmaga husus: darmaga anu husus dipaké kapal-kapal anu ngunjal barang-barang anu husus (mudah terbakar), BBM, BBG, Kimia, jeung sajabana.
  5. Darmaga marina: darmaga anu dipaké ku kapal-kapal pesiar, jeung kapal cepat (speed boat)
  6. Darmaga kapal ikan: darmaga anu dipaké pikeun kapal-kapal pamayang

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Danadibrata, R.A (1862). Kamus Basa Sunda. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. p. 28. Diakses tanggal (disungsi) 21 Februari 2021. 
  2. a b "Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI)". Indonesia. 44248. Diakses tanggal (disungsi 21 Peb 021). 
Nulis.jpg