Dayeuh Tacloban

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dayeuh Tacloban téh mangrupakeun dayeuh palabuan nu anggangna kurang-leuwih 225 kilométer (atawa sarua jeung 360 mil) beulah kidul-wétan lamun ti Manila mah. Dayeuh ieu téh dayeuh nu paling loba pamukimna[1] jeung dianggap sabagé puseur Wilayah Visayas Wetan atawa Wilayah VIII. Dayeuh ieu kungsi jadi puseur Pamarentah Persemakmuran Filipina ti mimiti 20 Oktober 1944 nepikeun ka 27 Pebruari 1945.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Wangunan Tilas Istana Pamaréntah Persemakmuran Filipina

Tacloban kungsi dipikawanoh sabagé Kankabatok, gambaran hayal pikeun padumuk di ieu tempat – Kabatok. Maranéhna ngamimitian nyieun padumukan di hiji wewengkon nu ayeuna jadi Garéja Santo Niño. Nu lianna nu datang ka dinya sababaraha waktu sanggeusna nyaéta Gumoda, Haraging, jeung Huraw nu ngawangun paimahan di deukeut tempat éta. Wewengkon Huraw nyaéta pasir nu ayeuna geus diwangunan balé dayeuh di luhureunna. Padumukan nu mangrupa-rupa tapi ngahiji nyokot ngaran Kankabatok, nu hartina hak milik Kabatok.

Geografi[édit | sunting sumber]

Peta posisi Dayeuh Tacloban

Ekonomi[édit | sunting sumber]

Ngeunaan Bank jeung Duit[édit | sunting sumber]

Puseur Balanja[édit | sunting sumber]

Daptar Puseur Balanja[édit | sunting sumber]

Ngeunaan Pamukim[édit | sunting sumber]

Agama[édit | sunting sumber]

Garéja Santo Niño di Tacloban

Daptar Garéja Katolik di Tacloban[édit | sunting sumber]

Pamaréntah[édit | sunting sumber]

Wangunan Balé Dayeuh Tacloban

Barangay[édit | sunting sumber]

Setémpel Resmi Dayeuh Tacloban[édit | sunting sumber]

Gegedén Dayeuh (2007-ayeuna)[édit | sunting sumber]

Wali Dayeuh[édit | sunting sumber]

Pangatikan[édit | sunting sumber]

Sakola Handap[édit | sunting sumber]

Nagri[édit | sunting sumber]

Swasta[édit | sunting sumber]

Sakola Menengah[édit | sunting sumber]

Nagri[édit | sunting sumber]

Swasta[édit | sunting sumber]

Sakola Luhur[édit | sunting sumber]

Kaséhatan[édit | sunting sumber]

Angkutan[édit | sunting sumber]

Lapangan Terbang Tacloban

Ka jero jeung jalan-jalan di dayeuh[édit | sunting sumber]

Budaya[édit | sunting sumber]

Kadaharan has nu dijual di Pasar di Dayeuh Tacloban

Daptar kariaan[édit | sunting sumber]

Média[édit | sunting sumber]

  • DYAB-TV TV-2 Tacloban - Pausahaan Panyiaran ABS-CBN
  • DYTS-TV TV-4 Tacloban - Pausahaan Pangurusan jeung Integrasi Sarraga
  • DYZG-TV TV-5 Tacloban - Jaringan Radio Filipina nu diurus ku C/S 9
  • DYPC-TV TV-8 Tacloban - Jaringan Panyiaran Nasional
  • DYRP-TV TV-12 Tacloban - Pausahaan Panyiaran Antarbenua
  • DYJP-TV TV-22 Tacloban - Jaringan Panyiaran Kidul nu diurus ku ETC
  • DYTC-TV TV-24 Tacloban - Jaringan Panyiaran AMCARA nu diurus ku Studio 23
  • DYOU-TV TV-26 Tacloban - Jaringan GMA nu diurus ku Q
  • DYLJ-TV TV-28 Tacloban - Jaringan Panyiaran Rajah nu diurus ku 2nd Avenue
  • DYTB-TV TV-30 Tacloban - Pausahaan Panyiaran Babarengan
  • DYNE-TV TV-46 Tacloban - Pausahaan Panyiaran Heulang nu diurus ku Net 25
  • DYLQ-TV TV-40 Tacloban - Jaringan Panyiaran ACQ-Karajaan
  • Salah sahiji saluran Aton - Saluran 24 nu dipimilik ku DYVL (Saluran Munggaran Waray-Waray)

Pranala luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Rujukan[édit | sunting sumber]

Koordinat: 11°15′N 125°00′E / 11.25, 125