Dayeuh Tacloban

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dayeuh Tacloban téh mangrupakeun dayeuh palabuan nu anggangna kurang-leuwih 225 kilométer (atawa sarua jeung 360 mil) beulah kidul-wétan lamun ti Manila mah. Dayeuh ieu téh dayeuh nu paling loba pamukimna[1] jeung dianggap sabagé puseur Wilayah Visayas Wetan atawa Wilayah VIII. Dayeuh ieu kungsi jadi puseur Pamarentah Persemakmuran Filipina ti mimiti 20 Oktober 1944 nepikeun ka 27 Pebruari 1945.

Sajarah[édit | édit sumber]

Wangunan Tilas Istana Pamaréntah Persemakmuran Filipina

Tacloban kungsi dipikawanoh sabagé Kankabatok, gambaran hayal pikeun padumuk di ieu tempat – Kabatok. Maranéhna ngamimitian nyieun padumukan di hiji wewengkon nu ayeuna jadi Garéja Santo Niño. Nu lianna nu datang ka dinya sababaraha waktu sanggeusna nyaéta Gumoda, Haraging, jeung Huraw nu ngawangun paimahan di deukeut tempat éta. Wewengkon Huraw nyaéta pasir nu ayeuna geus diwangunan balé dayeuh di luhureunna. Padumukan nu mangrupa-rupa tapi ngahiji nyokot ngaran Kankabatok, nu hartina hak milik Kabatok.

Geografi[édit | édit sumber]

Peta posisi Dayeuh Tacloban

Ekonomi[édit | édit sumber]

Ngeunaan Bank jeung Duit[édit | édit sumber]

Puseur Balanja[édit | édit sumber]

Daptar Puseur Balanja[édit | édit sumber]

Ngeunaan Pamukim[édit | édit sumber]

Agama[édit | édit sumber]

Garéja Santo Niño di Tacloban

Daptar Garéja Katolik di Tacloban[édit | édit sumber]

Pamaréntah[édit | édit sumber]

Wangunan Balé Dayeuh Tacloban

Barangay[édit | édit sumber]

Setémpel Resmi Dayeuh Tacloban[édit | édit sumber]

Gegedén Dayeuh (2007-ayeuna)[édit | édit sumber]

Wali Dayeuh[édit | édit sumber]

Pangatikan[édit | édit sumber]

Sakola Handap[édit | édit sumber]

Nagri[édit | édit sumber]

Swasta[édit | édit sumber]

Sakola Menengah[édit | édit sumber]

Nagri[édit | édit sumber]

Swasta[édit | édit sumber]

Sakola Luhur[édit | édit sumber]

Kaséhatan[édit | édit sumber]

Angkutan[édit | édit sumber]

Lapangan Terbang Tacloban

Ka jero jeung jalan-jalan di dayeuh[édit | édit sumber]

Budaya[édit | édit sumber]

Kadaharan has nu dijual di Pasar di Dayeuh Tacloban

Daptar kariaan[édit | édit sumber]

Média[édit | édit sumber]

  • DYAB-TV TV-2 Tacloban - Pausahaan Panyiaran ABS-CBN
  • DYTS-TV TV-4 Tacloban - Pausahaan Pangurusan jeung Integrasi Sarraga
  • DYZG-TV TV-5 Tacloban - Jaringan Radio Filipina nu diurus ku C/S 9
  • DYPC-TV TV-8 Tacloban - Jaringan Panyiaran Nasional
  • DYRP-TV TV-12 Tacloban - Pausahaan Panyiaran Antarbenua
  • DYJP-TV TV-22 Tacloban - Jaringan Panyiaran Kidul nu diurus ku ETC
  • DYTC-TV TV-24 Tacloban - Jaringan Panyiaran AMCARA nu diurus ku Studio 23
  • DYOU-TV TV-26 Tacloban - Jaringan GMA nu diurus ku Q
  • DYLJ-TV TV-28 Tacloban - Jaringan Panyiaran Rajah nu diurus ku 2nd Avenue
  • DYTB-TV TV-30 Tacloban - Pausahaan Panyiaran Babarengan
  • DYNE-TV TV-46 Tacloban - Pausahaan Panyiaran Heulang nu diurus ku Net 25
  • DYLQ-TV TV-40 Tacloban - Jaringan Panyiaran ACQ-Karajaan
  • Salah sahiji saluran Aton - Saluran 24 nu dipimilik ku DYVL (Saluran Munggaran Waray-Waray)

Pranala luar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Rujukan[édit | édit sumber]

11°14′N 125°00′E / 11.24°N 125°E / 11.24; 125