Estimator

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Dina statistik, éstimator nyaéta fungsi data "diketahui" nu mana digunakeun keur nga-"estimasi" parameter anu teu "diketahui". Lobana éstimators nu béda ngamungkinkeunkeur unggal paramater anu "diberikan". Sabaraha kritéria digunakeun keur milih antar éstimator. Geus ilahar lamun hiji kritéria teu jelas keur nangtukeun hiji estimator ka estimator séjénna.

Aya dua tipe estimator nyaéta: point estimators, jeung interval estimators.

Point estimators[édit | édit sumber]

Point éstimator θ tina paraméter θ:

  1. Bias ti θ dihartikeun B(θ) = E[θ] − θ
  2. θ nyaéta unbiased estimator ti θ "jika dan hanya jika" B(θ) = 0 keur sakabéh θ
  3. Mean square error ti θ dihartikeun MSE(θ) = E[(θ − θ)2]
  4. MSE(θ) = V(θ) + (B(θ))2
  5. Simpangan baku θ ogé disebut standard error ti θ.

nu mana V(X) nyaéta varian ti X jeung E nyaéta operator nilai ekspektasi.

Kadangkala pamilihan unbiased estimator ngagunakeun variance panghandapna. Kadangkala ogé leuwih dipilih tanpa wates ka unbiased estimators; tingali Bias (statistics). Ngeunaan "best unbiased estimators", tempo ogé Gauss-Markov theorem, téoréma Lehmann-Scheffé, Rao-Blackwell theorem.

Tempo ogé Maximum likelihood.