Farmasi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Apotek, salah sahiji ruang lingkup pagawéan farmasi.

Farmasi sacara historis nyaéta pagawéan méré ubar. ka dieunakeun, istilah ieu jadi ngawengku fungsi séjén nu patali jeung mulasara pasén (fungsi klinis), nu kiwari sapalih ti antarana aya dina hukum féderal atawa nagara. Pagawean bidang farmasi diantawisna pangawasan resép ubar, dina éfék negatif ubar (adverse drug reaction) sareng terapi anu ningkatkeun kesehatan pasén ogé mastikeun yen pangubaran anu dilakonan masihan hasil positif. Dina wilayah pagawéanna, farmasi dipisahkeun tina dokter. Di regulasi sejenna, dokter meunang ngadamel resep ubar nyalira, praktek farmasis terintegrasi sareng dokter[1]. Dina hal husus, mung farmasi anu tiasa nyayogikeun sababaraha jenis ubar, diantawisna narkotika ogé antibiotik.

Étimologi[édit | édit sumber]

Farmasi dicandak tina basa Perancis farmacie anu ngandung harti "bahan anu dianggo janten tuangeun dina bentuk ubar anu ngagaduhan efek laksatif". Di samping éta, kata farmasi dicandak oge tina basa Yunani pharmakon anu ngandung harti "ubar"[2].



A pharmacy (known also as a chemist's or in American English a drugstore, or historically an Apothecary) is also a place where pharmacists (chemists) practise the profession of pharmacy. Many retailers (including grocery stores and mass merchandisers) now include a pharmacy as department of their store. Many pharmacies also sell household items. Within pharmacies, the term "dispensary" is sometimes used to distinguish that part of the store which pharmacists practise pharmacy. The dispensary is subject to pharmacy legislation. The rest of the pharmacy is simply a retail store.

Pharmacies are also located within hospitals and nursing homes and function as a department of these larger organizations. Such pharmacies are known within the pharmacy industry as "hospital pharmacies" to distinguish from "retail" or "community" pharmacies. Pharmacists in hospital pharmacies often have more complex medications wheréas pharmacists in community pharmacies often have more complex business and customer relations issues. In medical buildings where physicians and other medical professionals congregate, a small community pharmacy may be present as well for the convenience of patients. Such a "medical pharmacy" is legally distinct from the other medical professionals, unlike the pharmacies integrated into hospitals. A medical pharmacy is in fact a community pharmacy.

The icon most commonly associated with the practise of pharmacy in the United States is the mortar and pestle; in France, it is a green Greek cross.

In the United States, a person must pass the Naplex examination before they can practice pharmacy.

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


Tingal Ogé[édit | édit sumber]

List of pharmacies
Pharmacist.com Very useful site for pharmacists and pharmacy students.
National association of Boards of Pharmacy Home of the National association of Boards of Pharmacy

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Thomas, Dixon,. Clinical pharmacy education, practice and research : clinical pharmacy, drug information, pharmacovigilance, pharmacoeconomics and clinical research. Amsterdam, Netherlands. ISBN 9780128142776. OCLC 1076485473. 
  2. "pharmacy | Origin and meaning of pharmacy by Online Etymology Dictionary". www.etymonline.com. Diakses tanggal 2019-10-25.