Fermion

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Fermion, ngaran anu dicokot tina ngaran Enrico Fermi, nyaéta partikel anu ngawangun status kuantum komposit anu bener-bener antisimétrik. Hasilna, fermion boga sipat luyu jeung prinsip éksklusi Pauli sarta ogé luyu kalawan statistik Fermi-dirac. Teori spin-statistik nyatakeun yén fermions miboga spin anu mangrupakeun satengah-bilangan buleud. Salasahiji cara pikeun ngagambarkeun puteran (spin) ieu partikel nyaéta partikel kalawan spin 1/2, kawas fermion, kudu diputer ku dua puteran (rotasi) sapinuhna pikeun mulangkeun maranéhanana kana kaayaan asalna.