Forex

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Forex (ti basa inggris Foreign exchange) hartina pasar valuta asing mangrupa salah sahiji wujud pasar keuangan anu ngajual beulikeun nilai artos antar nagara-nagara di dunia. Anu dijual-beulikeun nyaéta nilai hiji mata uang nagara sareng mata uang nagara séjénna. Salah sahiji conto anu paling gampil, nalika urang ka luar negeri kedah ngalironkeun mata uang nagara urang (rupiah) ka mata uang nagara anu di tuju. Ieu mangrupa bentukan paling saderhana tina forex atanapi pasar valuta asing.

Waktu buka[édit | édit sumber]

Pasar forex ngalibatkeun pasar-pasar keuangan ageung di dunia. Pasar forex buka 24 jam silih sambung di antara pasar keuangan hiji nagara sareng nagara anu lian. Pasar forex trading anu paling badag nyaéta pasar forex Sydney (Australia), Tokyo (Jepang), London (Inggris), jeung New york (Amérika). Tiap poe, pasar forex anu paling awal buka nyaéta Australia jam 04.00 - 12.00 WIB, terus disusul ku jepang jam jam 06.00 - 14.00 WIB, pasar Inggris jam 14.00 - 22.00 WIB, jeung pasar Amérika jam 19.00 - 03.00 WIB.

Waktu buka satiap pasar forex bisa maju atawa mundur 1 jam nuturkeun penyesuaian Day light saving time anu digunakan tiap nagara.

Likuiditas pasar forex[édit | édit sumber]

Numutkeun survey anu dilakukeun ku BIS ( Banik International of Settlement) taun 2004, nilai transaksi di pasar forex jumlahna dugi ka $1,4 trilyun unggal poé na. ku sabab gancangna gerakan harga di pasar finansial ieu, pasar forex sering dijadikeun alternatip investasi anu paling populer ku sabab ROI ( return of Investment ) jeung kauntungan anu lebih badag dibandingkeun jeung pasar finansial anu lian.

Karakter pasar forex[édit | édit sumber]

euweuh kasaragaman dina pasar forex. Jenis transaksi anu dilakukeun mangrupa jenis transaksi over the counter atawa diluar bursa. Mata uang didagangkeun dina bentuk pasangan jeung mata uang lainna. Misalna waé mata uang Euro jeung USD . Dua mata uang anu didagangkeun biasa di sebut pair (EUR/USD, GBP/USD jeung anu lainna).

Gerakan parobahan nilai harga dina pasar forex dipangaruhan ku faktor-faktor ekonomi tiap nagara saperti inflasi, suku bunga bank central, rancangan anggaran nagara, jumlah pangangguran, jeung anu séjénna.

Kauntungan tinu transaksi bisa ditarima sacara dua arah. Urang bisa untung ku cara ngajual atawa meuli mata uang.

Pamaen pasar forex[édit | édit sumber]

Pihak-pihak anu ngalakukeun jual beuli di pasar forex bisa dibagi kana sababaraha bagian gedé. di antarana nyaéta waé ;

Bank Central

Bank central tia nagara boga wewenang pikeun turut campur dina ngajaga nilai mata uang nagara na. Bank central bisa ngalakukeun intervensi supa ya nilai mata uang nagara na stabil . Ieu sababna peran bank central penting pisan dina ngajaga jeung nyaimbangkeun ekonomi hiji nagara. Kabijakan-kabijakan ti bank central mangrupa salah sahiji faktor anu diperhatikeun pisan dina pasar forex.

Bank

Bank jadi perantara jeung panyadia jasa ka nasabahna pikeun ngalakukeun pengiriman dana ka luar negeri atawa narima dana tiluar negeri. Jumlah transaksi anu ddilakukeun ku pihak Bank gedé pisan tiap poé na.

Hedge Fund

Hedge fund mangrupa lembaga investasi anu ngurus investasi ti nasabahna dina jumlah anu gedé pisan kalayan profesional. Hedge fund ngalakukeun transaksi di loba jenis pasar finansial, salah sahijina di pasar forex. Tujuan ti hedge fund nyaéta pikeun néang kauntungan sagedé-gedéna pikeun manéhna.

Perusahaan / dunia usaha

Perusahaan atawa dunia usaha ngabutuhkeun pembayaran dina bentuk mata uang asing pikeun nyumponan kabutuhana masing-masing. Misalna waé pikeun balanja bahan dasar produksi tiluar negeri, parusahaan ngabutuhkan pembayaran dina bentuk mata uang nagara tempat bahan dasar éta dibeuli. Transaksi forex anu dilakukeun ku perusahaan atawa dunia usaha jumlahna leutik, tapi dinu jangka panjang bisa mangaruhan arah nilai tina mata uang hiji nagara.

Pialang valuta asing

Pialang valuta asing mangrupa perusahaan atawa individu anu ngalakukeun transaksi jual beli mata uang kalayan tujuanna néang kauntunganti pasar forex. Trader atawa spekulan kaasup kana kategori ieu. Nilai jumlah transaksi anu di lakukeun sacara umum leutik pisan.

Catetan[édit | édit sumber]

apa itu forex trading